Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Τούρτα μπισκότο - μπανάνα (γενεθλίων)

Τούρτα μπισκότο - μπανάνα. Ένας απίθανος συνδυασμός γεύσης, που σε αφήνει άφωνο. Με σπιτική κρέμα πατισερί, και μοναδικό αφράτο παντεσπάνι. Ιδανική για γενέθλια. Την τούρτα αυτή την έφτιαξα αποκλειστικά για τα πρώτα γενέθλια του πρώτου μου εγγονού. 
Υλικά για παραλληλόγραμμο τσέρκι 25X30Χ6 εκ.

Για το παντεσπάνι:
220 γρμ. ζάχαρη
140 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρμ. κόρν φλάουρ
1 1/2 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
7 αυγά, (360 γρμ. καθαρό βάρος)
2 βανίλιες

Για την κρέμα πατισερί:
750 γρμ. γάλα
340 γρμ. κρέμα γάλακτος
8 κρόκους αυγών (165 γρμ. καθαρό βάρος)
370 γρμ. ζάχαρη
45 γρμ. αλεύρι
40 γρμ. κόρν φλάουρ
55 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
8,5 γρμ. φύλλα ζελατίνης, (5 φύλλα συσκευασίας σούπερ μάρκετ)
*360 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την μους μπισκότο:
1/2 δόση από την κρέμα πατισερί
180 γρμ. από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος*
35-40 σταγόνες άρωμα μπισκότου

Για την μους μπανάνας:
1/2 δόση από την κρέμα πατισερί
180 γρμ. από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος*
30-35 σταγόνες άρωμα μπανάνας

Για το σιρόπι:
350 γρμ. νερό
350 γρμ. ζάχαρη
8-10 σταγόνες άρωμα μπισκότου

Για επικάλυψη και γαρνίρησμα:
3 φακελάκια garni, σκόνη για σαντιγί.
Κρύο γάλα
Άρωμα προαιρετικά
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
  1. Ανακατεύουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το κορν φλάουρ, και το μπέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί, δύο φορές.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά περίπου, να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα. 
  3. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι 25Χ30 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160? C. βαθμούς, για 25'-30' λεπτά περίπου. 
  5. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι να δούμε αν έχει ψηθεί. Το καρφώνουμε στο κέντρο, και πρέπει να βγει στεγνό.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά καλά, και το ξεφορμάρουμε. Αν χρειαστεί ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια, αν έχει σχηματιστεί βουναλάκι κατά το ψήσιμο. 
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά για μερικές ώρες, και το κόβουμε σε τρεις οριζόντιες φέτες 1 εκ. πάχος η κάθε μια.
  8. Καλό θα είναι να το έχουμε ψήσει από την προηγούμενη μέρα, για να κόβεται πιο εύκολα.
Κρέμα πατισερί
  1. Μουλιάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή μίξερ χειρός τους κρόκους με το αλεύρι και το κορν φλάουρ να ασπρίσουν, 
  3. προσθέτοντας και την ζάχαρη.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε στη φωτιά. 
  5. Το φέρνουμε σε σημείο βρασμού, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το 1/4 γάλα στο μείγμα κρόκων, ανακατεύοντας με το σύρμα, 
  6. και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. 
  7. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να “δέσει” η κρέμα, και να αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες. 
  8. Τη κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την ζελατίνη, αφού την στραγγίξουμε πολύ καλά, και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν. 
  9. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη να εξάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Όχι στο ψυγείο.
  10. Στο διάστημα αυτό χτυπάμε τα 360 γρμ. κρύας κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
  11. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου να την χρησιμοποιήσουμε.
Μους μπισκότο:
  1. Παίρνουμε την μισή δόση κρέμας πατισερί, την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, και την δουλεύουμε ελαφρώς με το σύρμα να αφρατέψει. 
  2. Προσθέτουμε σε δυο-τρεις δόσεις 180 γρμ. από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος μαζί και το άρωμα μπισκότο, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν καλά.
  3. Άρωμα προσθέτουμε όσο θέλουμε ώστε να έχουμε την επιθυμητή γεύση. 
  4. Όχι υπερβολές, διότι πολλές φορές έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μους μπανάνας:
  1. Παίρνουμε την υπόλοιπη μισή δόση κρέμας πατισερί, την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, και την δουλεύουμε ελαφρώς με το σύρμα να αφρατέψει. 
  2. Προσθέτουμε σε δυο-τρεις δόσεις 180 γρμ. από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος μαζί και το άρωμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν καλά.
  3. Άρωμα προσθέτουμε όσο θέλουμε ώστε να έχουμε την επιθυμητή γεύση. 
  4. Όχι υπερβολές, διότι πολλές φορές έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.**
Σιρόπι:
  1. Βράζουμε για 3-4 λεπτά από το σημείο βρασμού, το νερό με τη ζάχαρη, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το άρωμα και αφήνουμε να κρυώσει.
Επικάλυψη και γαρνίρισμα:
  1. Φτιάχνουμε την σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, προσθέτοντας λίγο άρωμα αρεσκείας μας.
  2. Για άρωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εσάνς βανίλιας, ή άρωμα μπανάνας, ή άρωμα μπισκότου, ή άρωμα βουτύρου.
  3. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου να την χρησιμοποιήσουμε.
  4. Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε την σαντιγί με κρέμα γάλακτος περίπου 600-700 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος με ζάχαρη άχνη, προσθέτοντας και το άρωμα της αρεσκείας μας.
Ολοκλήρωση:
  1. Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 φέτες 1 εκ. στο μέγεθος του τσερκιού, 25Χ30X6
  2. Τοποθετούμε το τσέρκι επάνω σε ένα δίσκο, βάζουμε μέσα την μια φέτα παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε. 
  3. Απλώνουμε την μους μπισκότο, (περίπου 1,5 εκ. ύψος μους), και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι. 
  4. Πιέζουμε ελαφρά να κάτσει, ώστε να μην αφήσουμε κενά, και το σιροπιάζουμε.
  5. Απλώνουμε την μους μπανάνας, και τοποθετούμε από πάνω το τρίτο παντεσπάνι. 
  6. Πιέζουμε ελαφρά να κάτσει, ώστε να μην αφήσουμε κενά, και το σιροπιάζουμε.
  7. Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 6-7 ώρες να παγώσει πολύ καλά, ή κατά προτίμηση για μια νύχτα.
  8. Αφού έχει παγώσει η τούρτα μας, αφαιρούμε το τσέρκι με την βοήθεια ενός καμινέτου, ή με το πιστολάκι των μαλλιών.
  9. Κατόπιν με μια σπάτουλα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά με αρκετή σαντιγί.
  10. Στολίζουμε την τούρτα με κορνέ από σαντιγί, ανάλογα με τα γούστα μας και φαντασία. Εγώ βρήκα στο εμπόριο διάφορες ζαχαρωτές παιδικές φιγούρες και την στόλισα.
  11. Μπορούμε να φτιάξουμε χωριστά 200 γρμ. σαντιγί, και να την χρωματίσουμε κόκκινη, μπλε, κίτρινη, ανάλογα για τι την θέλουμε.
  12. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, ώστε να επανέλθει σε κανονική ψύξη.
  13. Διατηρείται στο ψυγείο.
Σημείωση:
**Η δοσολογία στο άρωμα αφορά το συγκεκριμένο άρωμα που βρήκα στο εμπόριο, και χρησιμοποίησα εγώ. 
Δοκιμάστε την δοσολογία και την γεύση, σύμφωνα με το άρωμα που θα χρησιμοποιήσετε εσείς.


3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ωραιες ολες οι συνταγες!! Κ αυτο το παντεσπανι γινεται αφρος! Το εκανα σε τουρτα κ ελιωνε στο στομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα σας.και εγω για τον εγγονο μου θελω να κανω την τουρτα.το αρωμα μπισκοτου που το αγορασατε;σας ευχαριστω και να χαιρεστε το εγγονακι σας.και εις αλλα με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF