Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Πάστα φλώρα νηστίσιμη

Πάστα φλώρα, ένα γλύκισμα που αρέσει σε πάρα πολλούς. Όσοι λοιπόν νηστεύετε και δεν μπορείτε να αντέξετε χωρίς αυτό το υπέροχο γλύκισμα, αλλά και για εσάς που θέλετε να φάτε ένα γλυκό την σαρακοστή, μπορείτε να την φτιάξετε και νηστίσιμη. Υπέροχη, μοσχομυρωδάτη, τραγανή, που δεν θα καταλάβετε ότι είναι νηστίσιμη. Δοκιμάστε την!! Την έχω σε δυο διαφορετικές συνταγές, για στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 24 εκ. διάμετρο, και για ταψάκι 37x25  εκ.
Υλικά για στρογγυλό σκεύος 24 εκ. διάμετρο:
180 γρμ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. ζάχαρη
35 - 40 ml. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σ. κονιάκ
360 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65 γρμ. κάσιους αλατισμένα, ή αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα, τριμμένα στο μούλτι σε πούδρα
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια, (κάψουλα)
1/4 κουτ. γλ. αλάτι, αν δεν βάλουμε κάσιους και βάλουμε αμύγδαλα
350 γρμ. μαρμελάδα φράουλα, ή φρούτα του δάσους, ή κάποια της αρεσκείας μας
Υλικά για ταψάκι 37x25 εκ.:
300 γρμ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου, (φυτική χωρίς βούτυρο, τύπου βιτάμ)
130 γρμ. ζάχαρη
60 ml. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σ. καλή κονιάκ
580 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρμ. κάσιους αλατισμένα, ή αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα, τριμμένα στο μούλτι σε πούδρα
1 κουτ. γλ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια, (συσκευασία)
1/3 κουτ. γλ. αλάτι, αν δεν βάλουμε κάσιους και βάλουμε αμύγδαλα
450 γρμ. μαρμελάδα φράουλα, ή φρούτα του δάσους, ή κάποια της αρεσκείας μας
Για την επάλειψη:
2 κουτ. σ. μαργαρίνη λιωμένη, χλιαρή
1 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
  1. Εάν βάλουμε αμύγδαλα, τα καβουρδίζουμε για 10 λεπτά στο φούρνο στους 170 C. βαθμούς,, και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  2. Βάζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα, ή τα κάσιους με μια κουταλιά από το αλεύρι, και τα κάνουμε πούδρα.
  3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την πούδρα κάσιους ή αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, την βανίλια, και το αλάτι, (εάν βάλουμε).
  4. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, την μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά.
  5. Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα, και το κονιάκ, και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα λεπτό.
  6. Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ, και προσθέτουμε στον κάδο σε δύο δόσεις το μίγμα αλεύρι, δουλεύοντας για 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν. 
  7. Βάζουμε την ζύμη σε ένα λεκανάκι, και την ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, φτιάχνοντας μια μαλακιά αφράτη ζύμη, ίσα να μην κολλάει στα χέρια. 
  8. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί.
  9. Κρατάμε λίγη ζύμη στην άκρη, για την επιφάνεια. Όσο ένα μικρό πορτοκάλι.
  10. Ανοίγουμε ην υπόλοιπη ζύμη με τα χέρια ή πλάστη σε 24 εκ. διάμετρο, και την απλώνουμε σε αλειμμένο με μαργαρίνη ταψάκι, ή φόρμα, ή ταρτιέρα 24 εκ. διάμετρο, πιέζοντας με την παλάμη μας να την στρώσουμε ομοιόμορφα, και να ανέβει λίγο και στα πλαϊνά, φτιάχνοντας ένα τοίχωμα περίπου 1,5 - 2 εκ. ύψος. 
  11. Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα μας. 
  12. Πλάθουμε την ζύμη που κρατήσαμε σε λεπτά κορδόνια, (σαν κεράκια), και τα τοποθετούμε από πάνω σταυρωτά και σε απόσταση 2 εκ. περίπου, σχηματίζοντας ένα πλέγμα.
  13. Ανακατεύουμε καλά την λιωμένη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη να λιώσει, και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. 
  14. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο - 190ο C μέχρι να ροδίσει. Περίπου 25 λεπτά.
  15. Αφήνουμε να κρυώσει, την αφαιρούμε προσεχτικά από την φόρμα, και την τοποθετούμε πάνω σε πιατέλα, προσεχτικά να μην μας σπάσει. 
  16. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
     
Tips:
  • Μπορείτε να την φτιάξετε και σε τετράγωνο ανάλογο ταψάκι, ή να χρησιμοποιήσετε μιάμιση ή δυο δόσεις για μεγαλύτερο ταψί.
  • Τα ψημένα πεκάν επειδή είναι αλμυρά, δεν βάζουμε αλάτι στην ζύμη. Τα ωμά δεν τα προτείνω, επειδή είναι πιο άγευστα.
  • Μπορείτε να βάλετε τα αμύγδαλα όπως είναι με την φλούδα τους, και όχι ασπρισμένα, απλά η ζύμη θα βγει αρκετά πιο σκούρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF