Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες

Υπέροχοι αφράτοι και τραγανοί κουραμπιέδες αμυγδάλου. Μοναδική βουτυρένια γεύση και άρωμα. Μια συνταγή δοκιμασμένη και τελειοποιημένη από εμένα. 100% επαγγελματική! Δοκιμάστε την και θα εκπλαγείτε!!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι Αλατίνη για όλες τις χρήσεις
300 γρμ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο
180 γρμ. βούτυρο γάλακτος lurpak, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
160 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλ. κοφτό, πέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
50 γρμ. κονιάκ
30 γρμ. ούζο
170 γρμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, και χοντροκομμένα προς ψιλοκομμένα
αρκετή ζάχαρη άχνη για το άχνισμα
Εκτέλεση:
  1. Έχουμε βγάλει τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα βούτυρα από το ψυγείο. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει το lurpak, και όχι το φρέσκο.
  2. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα αμύγδαλα, και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 7-10 λεπτά περίπου. Προσοχή μην τα κάψουμε, διότι έχουν την φλούδα, και δεν τα βλέπουμε εύκολα αν μαυρίσουν.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και τα χοντροκόβουμε μέτρια προς το ψιλό, στο μούλτι.
  4. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα βούτυρα, την ζάχαρη άχνη, το αλάτι, και την βανίλια, και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά να αφρατέψει. Περίπου 15-20 λεπτά, θα έχει την μορφή σαντιγύς.
  5. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, και προσθέτουμε το κονιάκ, το ούζο, και το αλεύρι ανακατεμένο με το πέικιν πάουντερ. 
  6. Ανακατεύουμε με το χέρι να απορροφήσει λίγο το αλεύρι, και το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
  7. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, και ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι μας. Θα έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη, που θα μοιάζει σαν χοντρά τρήματα, αλλά να πλάθεται, και να μην μας τρίβει στο χέρι. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε 20-30 γρμ. νερό).
  8. Ζυγίζουμε 25 γρμ. ή 30 γρμ. ζύμης, και πλάθουμε σε μπαλίτσες. 
  9. Κατόπιν τις πατάμε ελαφρώς να πλακουτσίνουν, και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αντιστάσεις, για 22-25 λεπτά περίπου, ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ένα απαλό ξανθό χρώμα.
  11. Τους τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν, ελαφρώς χλιαροί. Ρίχνουμε μερικούς σε μια λεκάνη με μπόλικη ζάχαρη άχνη, και του ανακατεύουμε απαλά, και καλά, να αχνιστούν.
  12. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα, και κάθε στρώση, τους πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη.
Σημαντικό:
  • Τους αχνίζουμε ελαφρώς χλιαρούς, για να κάτσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη. Πολλοί τους ψεκάζουν με ανθόνερο, αλλά μετά από λίγες ώρες, υγραίνεται η ζάχαρη με το ανθόνερο, και χαλάει η εμφάνισή τους.
  • Προσοχή όμως να μην είναι ζεστοί, διότι θα πάθουν το ίδιο. Ίσα που να πλησιάζουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Απαραίτητα να φοράμε γάντια καθ' όλη τη διάρκεια αχνίσματος, ώστε όταν τους πιάνουμε, να μην υγραίνουμε τη ζάχαρη με τα δάχτυλά μας.
Η συνταγή βγάζει 72 κουραμπιέδες μετρίου μεγέθους των 25 γρμ. ή 60 κουραμπιέδες μεγάλους των 30 γρμ. συνολικά 1650 γρμ. κουραμπιέδες.

Tips:
  • Το βούτυρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο άρωμα και γεύση του κουραμπιέ. Από μάρκα σε μάρκα, και από ποιότητα σε ποιότητα, μπορεί να αλλάξει σημαντικά το άρωμα και τη γεύση. Γενικά ο κουραμπιές θέλει πολύ καλό βούτυρο. Μην ακούτε για φτηνά βούτυρα, ή σπορέλαιο, και ελαιόλαδο. Φυσικά κουραμπιές θα βγει, αλλά είπαμε... από κουραμπιέ σε κουραμπιέ υπάρχει μεγάλη διαφορά. 
  • Το φρέσκο βούτυρο δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στον κουραμπιέ. Αλλάζοντας την δοσολογία, την ποιότητα, ή την μάρκα του βουτύρου, αλλάζεται ολοκληρωτικά και το άρωμά του.
  • Γι' αυτό και κανένας κουραμπιές δεν έχει ποτέ το ίδιο άρωμα... μόνο αν είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF