Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα

Φανταστικά μελομακάρονα, τραγανά απέξω και αφράτα μελωμένα από μέσα!! Απλά δοκιμάστε τα!!
Υλικά:

Μίγμα 1:
280 γρμ. ηλιέλαιο
180 γρμ. καλό ελαιόλαδο
180 γρμ. χυμό πορτοκαλιού
60 γρμ. κονιάκ
70 γρμ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
1/2 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοτριμένο στον τρίφτη
μια πρέζα αλάτι

Μίγμα 2:
1 κιλό αλεύρι Αλατίνη, για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:
800 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
700 γρμ. νερό
400 γρμ. μέλι θυμαρίσιο
2-3 ξυλάκια κανέλας
5-6 γαρυφαλλάκια ολόκληρα
1 βανίλια
1 μέτριο πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Για το γαρνίρισμα:
200 γρμ. καρύδια μέτρια χοντροκομμένα
200 γρμ. περίπου μέλι θυμαρίσιο
2 -3 κουτ. σ. από το σιρόπι που φτιάξαμε, χλιαρό
Εκτέλεση:

Σιρόπι:
  1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά, εκτός το μέλι, και το αφήνουμε να βράση για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού. 
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. 
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και αφαιρούμε τα μυρωδικά.
Μελομακάρονα:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε τα έλαια και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψουν λίγο.
  3. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, και όλα τα υπόλοιπα υλικά από το μίγμα 1, και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά από το μίγμα 2, και το ρίχνουμε μονομιάς στο υγρό μίγμα 1.
  5. Ανακατεύουμε απαλά με τα δυο χέρια, διπλώνοντας από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να δούμε ότι ενώθηκαν τα υγρά με το αλεύρι. Με το που θα δούμε ότι ενώθηκαν καλά, σταματάμε. Δεν ανακατεύουμε πολύ, διότι θα βγει το λάδι έξω, και θα χαλάσουμε το μίγμα.
  6. Στρώνουμε 1 ταψί με λαδόκολλα, και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο μακρόστενο σχήμα. (προτεινόμενο βάρος 25 γρμ. εάν έχουμε ζυγαριά, είναι πολύ καλύτερα, διότι θα βγούν όλα ομοιόμορφα). Τα πιέζουμε λίγο πάνω σε τρυπητό, η κουτάλα, ή σε καλάθι φριτέζας, ή ότι παρόμοιο έχουμε, για να πάρουν το παραδοσιακό σχέδιο. Αν δεν έχουμε, τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι.
  7. Ψήνουμε στη μεσαία θέση στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω, ή στους 160 στον αέρα, για 27 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα έντονο χρυσαφή χρώμα.
  8. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε αμέσως καυτά στο κρύο σιρόπι, και τα αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα το πολύ, ή αν τα θέλετε πολύ μελωμένα, αφήστε τα 30 δευτερόλεπτα.
  9. Τα βάζουμε σε μια σχάρα να στραγγίζουν, και πλάθουμε το επόμενο ταψί.
  10. Αφού τελειώσουμε το ψήσιμο, και το σιρόπιασμα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα, και τα ραντίζουμε ψιλόβροχο με το μέλι, που έχουμε προσθέσει και ανακατέψει τις 2 κουτ. σ. χλιαρό σιρόπι. 
  11. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με μπόλικο μέτρια χοντροκομμένο καρύδι. Αυτό γίνεται σε κάθε στρώση, μια στρώση μελομακάρονα, μέλωμα, και πασπάλισμα με καρύδια, έως ότου τελειώσουν όλα.
Η συνταγή βγάζει 75 περίπου μελομακάρονα των 25 γρμ. άψητα. (2,5 κιλά περίπου, μελομακάρονα έτοιμα μελωμένα)

Το μυστικό στα μελομακάρονα είναι:
1ο) Για να γίνουν αφράτα και τραγανά, να μην τα ζυμώσουμε σχεδόν καθόλου, ίσα να απορροφήσει τα υγρά το αλεύρι, και, να τα ψήσουμε όσο χρειάζεται. Να πάρουν ένα απαλό χρώμα, να μην τα αφήσουμε άψητα.
2ο) Για να μελώσουν και να πετύχουν απόλυτα, να τα σιροπιάσουμε κατευθείαν από το φούρνο καυτά, σε κρύο σιρόπι, για 15-20 δευτερόλεπτα ρίχνοντας 6-8 μαζί στο σιρόπι. Όχι πολλά για να τα βγάζουμε ταυτόχρονα.
3ο) Τοποθετήστε το σκεύος με το σιρόπι μέσα σε λεκάνη με κρύο νερό ώστε όταν πέφτουν τα καυτά μελομακάρονα και ζεσταίνεται το σιρόπι, να ξανακρυώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF