Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα με κάσιους σταφίδα και μπαχαρικά

Η Βασιλόπιτα του 2015!! με κάσιους, και μαύρη σταφίδα. Αρωματισμένη με πορτοκάλι, ρούμι, μαστίχα, και μπαχαρικά!! Ένα τέλειο αριστούργημα.
Υλικά: (για τσέρκι ή ταψάκι 28-30 εκ. διάμετρο, 14-16 κομμάτια)
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου, (εγώ χρησιμοποιώ lourpak)
7 αυγά
100 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γρμ. κάσιους μέτρια ψιλοαλεσμένα
100 γρμ. φουντούκια ψημένα, μέτρια ψιλοαλεσμένα
80 γρμ. μαύρη σταφίδα, κορινθιακή, ή σουλτανίνα
50 γρμ. μαύρο ρούμι
1/2 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/5 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
Ζάχαρη άχνη, ή

Γλάσο ζάχαρης με άρωμα πορτοκάλι:
250 γρμ. ζάχαρη άχνη
5-6 κουτ. σ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια με άρωμα πορτοκάλι.
Λίγα χρωματιστά κουφετάκια σαβούρα για πασπάλισμα.
χρώμα ζαχαροπλαστικής, προαιρετικά, για διακόσμηση
Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Σε ένα μπολάκι μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι, 2 ώρες ενωρίτερα. Χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα, (παγωμένη αρκετά) με 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική.
2. Βάζουμε στο μούλτι και ψιλοκόβουμε μαζί, τα κάσιους με τα φουντούκια.
3. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, και τη μαστίχα.
4. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
5. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, μετά το χυμό, και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
6. Σταματάμε το χτύπημα, και ρίχνουμε το μίγμα αλεύρι σταδιακά, και εναλλάξ με το μίγμα κάσιους, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 28-30 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
8. Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι ή καλαμάκι, βουτώντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
9. Αφού κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα, την ξεφορμάρουμε, και τοποθετούμε στο από κάτω μέρος, το φλουρί μας όρθιο, να μην το βρει το μαχαίρι στο κόψιμο.
Γλάσο ζάχαρης:
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα. Θέλουμε να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο, αν χρειαστεί να το αραιώσουμε, προσθέτουμε ελάχιστο πορτοκάλι, ή αντιθέτως να το σφίξουμε, λίγη ζάχαρη άχνη, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ολοκλήρωση:
1. Πασπαλίζουμε επάνω αρκετή ζάχαρη άχνη, και την στολίζουμε με ότι Χριστουγεννιάτικο θέλουμε.
2. Αν βάλουμε το γλάσο ζάχαρης, το αδειάζουμε σιγά-σιγά επάνω στη βασιλόπιτα. Με μία σπάτουλα το απλώνουμε προσεχτικά σε όλη την επιφάνεια. (αν μας τρέξει λίγο στο πλάι, δεν μας πειράζει, το θέλουμε λίγο).
3. Πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά κουφετάκια σαβούρα, και την στολίζουμε με ότι Χριστουγεννιάτικο θέλουμε. Την αφήνουμε σε ξηρό μέρος για λίγη ώρα να σφίξει το γλάσο.
Μπορούμε να χρωματίσουμε λίγο γλάσο ζάχαρης, κόκκινο, μπλέ, κίτρινο, ότι μας αρέσει, και να φτιάξουμε τα δικά μας σχέδια.
Την συγκεκριμένη την γλασάρισα με γλάσο από άχνη ζάχαρη, με σιρόπι σφεντάμου, και σιρόπι καραμέλας. Τα αστεράκια είναι από ζαχαρόπαστα, και τα υπόλοιπα με σοκολάτα κουβερτούρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF