Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ρολό γεμιστό με σοκολάτα, ή σοκολατόπιτα

Ένα υπέροχο μοναδικό, και διαφορετικό ρολό, με γέμιση σοκολάτας, που καλύτερο δεν θα βρείτε πουθενά!! Με φανταστική αφράτη ζύμη πορτοκαλιού, (δεν είναι παντεσπάνι), και με απαλή γέμιση σοκολάτας. Ένας υπέροχος συνδυασμός πορτοκάλι και σοκολάτα, με τραγανή κρούστα στη ζύμη, και από πάνω αρκετό σπιτικό σιρόπι σοκολάτας!!
Υλικά:

Για τη ζύμη πορτοκαλιού: 
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρμ. μαλακό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
140 γρμ. ζάχαρη άχνη
4 κρόκους αυγού
ξύσμα από τρία πορτοκάλια
1 πρέζα καλή αλάτι
1 κουτ. του γλ. μπέικιν πάουντερ
Για την γέμιση σοκολάτας:
250 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο
1  κουτ. σ. βούτυρο
80 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κρόκο αυγού
3 κουτ. γλ. κορν φλάουρ

Για την κρούστα: 
20 mL γάλα χλιαρό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Γέμιση: 
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί, ή στον φούρνο μικροκυμάτων..
2. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει, και κατόπιν ρίχνουμε το κορν φλάουρ.
4. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ενσωματωθεί, και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού.
5. Χτυπάμε δυνατά με το σύρμα να διαλυθεί, και να ενσωματωθεί με τη σοκολάτα.
6. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, και να σφίξει ελαφρώς η σοκολάτα. Όχι να παρασφίξει, ώστε να μπορούμε να την τυλίξουμε σε ρολό. Απλά να μην είναι ρευστή.
Ζύμη:
1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μπέικιν πάουντερ, και το αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία μαλακιά ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
2. Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε άλλο ένα από πάνω, και την ανοίγουμε σε παχύ παραλληλόγραμμο φύλλο, 1/2 - 1 εκ. πάχος περίπου.
3. Απλώνουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό γύρω-γύρω, και περισσότερο κενό στην άκρη που θα τελειώσει το τύλιγμα του ρολού μας, περίπου 5 εκ. Στην αρχή του φύλλου βάζουμε περισσότερη κρέμα, ώστε να φτιάξουμε ένα παχύ κορδόνι.
4. Τυλίγουμε απαλά σε ρολό, με την βοήθεια του χαρτιού. Μαζεύουμε τις άκρες δεξιά αριστερά πατώντας τις λίγο να κολλήσουν, για να μην μας φύγει η γέμιση.
Τοποθετούμε το ρολό σε λαμαρίνα ή ταψί, στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ή για πιο καλύτερα, βάζουμε το ρολό σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ, 30-35 εκ. μήκος. Έτσι το ρολό δεν θα μας απλώσει, και θα βγει πολύ καλύτερο. Προτείνεται.
Εγώ το συγκεκριμένο το έβαλα δοκιμαστικά σε λαμαρίνα, και όπως βλέπετε, άπλωσε, αλλά και έτσι δεν είναι άσκημο..
5. Ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη, και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, για να κάνουμε την κρούστα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C. για 40-45 λεπτά περίπου, να ροδίσει καλά. Πρέπει η γέμιση να παραμείνει λίγο υγρή.
7. Αφήνουμε να κρυώσει, και κόβουμε σε χοντρές φέτες. Σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας, ή άχνη ζάχαρη.
Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κουβερτούρα πραλίνας.
Αν σας δυσκολεύει να το τυλίξετε σε ρολό. βάλτε το όπως είναι με το χαρτί πάνω σε λαμαρίνα, και παγώστε το για 10 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να σφίξει καλά η σοκολάτα, και να μπορέσετε να το τυλίξετε πιο άνετα. Τυλίγετε πάντα με την βοήθεια του χαρτιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF