Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έφτιαξα μία καταπληκτική Βασιλόπιτα για να υποδεχτούμε το 2014. Η Βασιλόπιτα του 2014!! λοιπόν, με ξηρούς καρπούς, αρωματισμένη με πορτοκάλι και ρούμι, γεμιστή με σοκολάτα-καραμέλα, σύκα, και καρύδια. Δεν τελειώσαμε!!, και με επικάλυψη... όπου εδώ έχουμε δύο επιλογές, μία με γλάσο σοκολάτας και μέλι, και πασπαλισμένα καρύδια. Και μία δεύτερη με γλάσο ζάχαρης, αρωματισμένο με καραμέλα, ή πορτοκάλι, με πασπαλιμένα χρωματιστά κουφετάκια σαβούρα. Το αποτέλεσμα;... αφού την δοκιμάστε!!
Έγινε ένα αριστούργημα. Μία μοναδική βασιλόπιτα πού δεν την έχετε ξαναφάει. Όποιος δεν την έφτιαξε δεν ξέρει τι έχασε. Η πραγματική βασιλόπιτα, και όχι απλά ένα κέικ... που το παρουσιάζουν συνήθως ως βασιλόπιτα!!
7 μεγάλα αυγά
Υλικά για στρογγυλό ταψί 30 cm. (16 κομμάτια)
Για τη ζύμη:
Για τη ζύμη:
300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος, αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, (εγώ χρησιμοποιώ lourpak)
100 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
50 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ωμό, χοντροκομμένο
100 γρμ. κάσιους ψιλοαλεσμένα
150 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
50 γρμ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
2 κουτ. γλ. γεμάτα μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
1 βανίλια, κάψουλα
1 πρέζα αλάτι
180 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. γλυκόζη
40 ml νερό
160 ml κρέμα γάλακτος
30 γρμ. βούτυρο
140 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομματάκια
50 γρμ. καρύδια ψιλοκομμένα
50 γρμ. κάσιους ψιλοκομμένα
100 γρμ. ξερά σύκα αλεσμένα στο μούλτι
1η επιλογή:
Γλάσο σοκολάτας.
300 γρμ. κουβερτούρα 35% - 55% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. καλό μέλι
150 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα για πασπάλισμα
2η επιλογή:
Γλάσο ζάχαρης με άρωμα καραμέλας, ή πορτοκάλι.
250 γρμ. ζάχαρη άχνη
6 κουτ. σ. γάλα
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte D' Or
Για γεύση πορτοκάλι, αντικαθιστούμε το γάλα, και το σιρόπι καραμέλας, με 6-7 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι, και 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι.
Λίγα χρωματιστά κουφετάκια σαβούρα για πασπάλισμα.
Ζύμη:
1. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το μαχλέπι.
2. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, το ρούμι, τον χυμό, το ξύσμα, και τη βανίλια. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά.
4. Σταματάμε το χτύπημα, και ρίχνουμε το μίγμα αλεύρι σταδιακά, και εναλλάξ με τα τριμμένα κάσιους, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια, με τα φιστίκια, και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° - 190° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 30 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
7. Αφού κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα, την ξεφορμάρουμε, και την κόβουμε στη μέση οριζοντίως με ένα κοφτερό και μακρύ μαχαίρι.
1. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι και τους ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε μέσα και τα σύκα τεμαχισμένα στα τρία, και τα κόβουμε όλα μαζί αρκετά καλά.
2. Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος.3. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, και τη γλυκόζη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και να πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα.
4. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. (Προσεχτικά μην καείτε, διότι φουσκώνει, και πιτσιλάει). Χαμιλώνουμε τη φωτιά, και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό.
5. Προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια, και την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσουν .
6. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, με τα σύκα. Ανακατεύουμε καλά, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Γλάσο σοκολάτας:
Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ.Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να κάψει καλά. Την αδειάζουμε στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα έως ότου λιώσει, και ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε και το μέλι, και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα. Θέλουμε να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο, αν χρειαστεί να το αραιώσουμε, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα, ή πορτοκάλι, ή αντιθέτως να το σφίξουμε, λίγη ζάχαρη άχνη, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ολοκλήρωση:
1. Βάζουμε το ένα κομμάτι βασιλόπιτας σε μία πιατέλα, και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με την γέμιση, (κάπου εδώ καρφώνουμε και το φλουρί, όρθιο να μην το βρει το μαχαίρι στο κόψιμο). Τοποθετούμε επάνω το άλλο κομμάτι Βασιλόπιτας, πιέζοντας το ελαφρώς να κάτσει καλά.3. Πασπαλίζουμε επάνω τα χοντροκομμένα καρύδια, και την τοποθετούμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει καλά το γλάσο, και να σφίξει.
Μπορούμε να την βάλουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Με το γλάσο ζάχαρης είναι πιό παραδοσιακό, διότι συμβολίζει το χιόνι, όπως το άχνισμα με άχνη ζάχαρη.
Με τη σοκολάτα δίνει άλλη αίσθηση γεύσης, και εμφάνισης.
Γίνετε και σε τετράγωνο ταψάκι 28x28 - 30x30 εκ., ή παραλληλόγραμμο. Έτσι όμως, ίσως βγουν λιγότερα κομμάτια.
Και για τους μερακλήδες και πιο... επαγγελματίες, καλύψτε την με ζαχαρόπαστα λευκή, φτιάχνοντας χρωματιστά στολίδια επίσης από ζαχαρόπαστα χρωματισμένη, όπως ένα δεντράκι πράσινο, μερικά αστεράκια κίτρινα κ.λ.π.
Αν δεν θέλετε γεμιστή βασιλόπιτα, φτιάξτε την υπέροχη βασιλόπιτα του 2013.
Βασιλόπιτα με κάσιους και ξερά σύκα.
Σημείωση:
Αν την θέλετε για 8-10 κομμάτια, βάλτε την σε φόρμα κέικ 24 cm. και αφαιρέστε το 1/3 στα υλικά της συνταγής.
Επίσης μπορείτε να την κάνετε και χωρίε γέμιση. (Δεν το προτείνω)...
Μμμμ... τέλεια συνταγή, θα την κάνω οπωσδήποτε!! Πέρυσι είχα κάνει την άλλη σας στνταγή, και ήταν υπέροχη!! Πρώτη φορά είχα φάει τέτοια βασιλόπιτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ ανώνυμε. Αν σου άρεσε η περσινή, αυτή θα σε καταπλήξει. Καλή επιτυχία.
Διαγραφή