Μια υπέροχη συνταγή σοκολατόπιτας, με μοναδική γεύση σοκολάτας!!
Υλικά για ταψί 25x35 εκ. περίπου:Για το σιρόπι:
220 γρμ. γάλα φρέσκο
190 γρμ. νερό
220 γρμ. ζάχαρη
60 γρμ. κακάο
35 γρμ. βούτυρο
1 1/2 κουτ. σ. μέλι καλό
100 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70 - 75% κακάο, τεμαχισμένη
Για την ζύμη σοκολάτας:
450 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρμ. γάλα
290 γρμ. ζάχαρη μαύρη, ή καστανή
150 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρμ. κουβερτούρα 70 - 75% κακάο, τεμαχισμένη
290 γρμ. βούτυρο
80 γρμ. κακάο
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
4 αυγά χτυπημένα
2 βανίλιες
ξίσμα από μισό πορτοκάλι
1 1/2 κουτ. σ. μέλι καλό
Για την σάλτσα σοκολάτας:
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70 - 75% κακάο, τεμαχισμένη
40 γρμ. γλυκόζη
75 γρμ. κρέμα γάλακτος
15 γρμ. βούτυρο
1 κουτ. σ. ουίσκι
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
μια τσιμπιά μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, εκτός την κουβερτούρα, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή έως ότου διαλυθούν. Προσοχή διότι φουσκώνει...
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, και τις βανίλιες. Τα ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά να λιώσει.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη, το κακάο, και ανακατεύουμε με το σύρμα καλά να λιώσουν τα υλικά, και να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε και το γάλα, ανακατεύουμε, και μόλις να κοχλάζει αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, το μέλι, το ξίσμα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο μπολ με το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ, να ομογενοποιηθούν.
- Χτυπάμε τα αυγά, τα αδειάζουμε στο γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα,
- Αδειάζουμε το μείγμα αυγών μέσα στο μείγμα σοκολάτας, και ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρίζ.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας, και αδειάζουμε την ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. σε αντιστάσεις πάνω κάτω, και στη μεσαία θέση, για 30 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι ή καλαμάκι, το καρφώνουμε στο κέντρο, και να βγεί στεγνό.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος, και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γλυκόζη, το ουίσκι, το πιπέρι, και την βανίλια.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να λιώσει, και να ομογενοποιηθεί.
- Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, ζεστή.
- Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο, και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι το τρυπάμε κοντά - κοντά.
- Το σιροπιάζουμε καλά όπως είναι καυτό με ένα μεγάλο κουτάλι, με το χλιαρό σιρόπι σοκολάτας.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.
- Αφού κρυώσει, αδειάζουμε επάνω την ζεστή σάλτσα σοκολάτας, και με μια σπάτουλα την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Σερβίρετε ζεστή, και κρύα, συνοδεύοντας με παγωτό γαρνιρισμένο με σπιτικό σιρόπι καραμέλας, ή σοκολάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου