Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Παντεσπάνι σούπερ

Αφράτο ελαστικό παντεσπάνι, σαν σφουγγάρι. Ιδανικό για τούρτες, ρολά, και διάφορα γλυκά. Σιροπιάζεται εύκολα, δεν λασπώνει, και απορροφά εντελώς, και γρήγορα το σιρόπι. 
Υλικά για μια φέτα σε ταψί 25x33 εκ. ή 2 στρογγυλές σε τσέρκι 26 εκ.:
120 γρμ. ασπράδι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ. κρόκου αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρμ. αλεύρι γ. ο. χ. κοσκινισμένο
50 γρμ. κόρν φλάουρ, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλ. (8 γρμ.) μπέικιν πάουντερ
80 γρμ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
κάποιο άρωμα, ανάλογα με την χρήση, βανίλια, μπανάνα, μαστίχα, κ.λ.π..
Αν το θέλουμε σοκολατένιο, προσθέτουμε 20 γρμ. κακάο σκόνη στο αλεύρι, και αφαιρούμε 15 γρμ. αλεύρι.
Εκτέλεση:
  1. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές, όχι σφιχτή μαρέγκα. 
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη με το άρωμα, βανίλια, κ.λ.π..., μειώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. 
  3. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ, και το μπέικιν πάουντερ, (και το κακάο αν βάλουμε), το αδειάζουμε στο μείγμα, και διπλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. 
  4. Αναμιγνύουμε καλά με το σύρμα ένα φλιτζάνι ζύμης με το λιωμένο βούτυρο, και το αδειάζουμε ξανά στο μείγμα. Διπλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι ή ταψί 25x33 εκ, ή 26 εκ. στρογγυλό, στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βουτυρωμένο στα πλαϊνά, και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. 
  6. Ψήνουμε στους 170º C για 17-18 λεπτά για τσέρκι 26 εκ., ή 14-15 λεπτά για λαμαρίνα 25x33 εκ. 
  7. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Καλύτερα είναι να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα.
  8. Το κόβουμε ανάλογα με την χρήση που το θέλουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF