Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Ένα ξεχωριστό γλύκισμα, με άρωμα κανέλας. Κόκκινη κολοκύθα γλυκιά με τραγανό φύλλο κρούστας, και μοσχομυρωδάτη αφράτη κρέμα. Μια δικιά μου πινελιά εντελώς διαφορετική από τις άλλες. 
Υλικά:
12 φύλλα κρούστας, (1 πακέτο 450 γρμ.)
1 κιλό κόκκινη κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό
1 λίτρο γάλα φρέσκο, (900 γρμ. + 100 γρμ.)
350 γρμ. ζάχαρη
120 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρμ. κορν φλάουρ
40 γρμ. βούτυρο γάλακτος
1 κουτ. σ. κοφτή κανέλα τριμμένη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 βανίλιες
200-250 γρμ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο για το βουτύρωμα των φύλλων.
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το κολοκύθι χωρίς νερό σε χαμηλή φωτιά, (στο 5) να βράση για 12-15 λεπτά να πιεί τα υγρά του και να μαλακώσει, ανακατεύοντας σιγά σιγά. 
  2. Κατόπιν προσθέτουμε τα 900 γρμ. γάλα να πάρει μια βράση, και μετά την ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, την κανέλα, και τελευταίο το κορν φλάουρ διαλυμένο στα 100 γρμ. γάλα, ανακατεύοντας σιγά σιγά με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Περίπου 7 λεπτά. Προσέξτε αν αφήσετε το ανακάτεμα και κοχλάσει η κρέμα, θα πιτσιλίσει αρκετά, γι’ αυτό ανακατεύουμε χαλαρά.
  3. Αποσύρουμε από την φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  4. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 28X35 εκ. περίπου, και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας ένα-ένα καλά με ένα πινέλο.  Δεν τα αλείφουμε, απλά τα ραντίζουμε καλά με το βούτυρο.
  5. Ανακατεύουμε δυνατά την κρέμα με ένα σύρμα για να σπάσει η κρούστα, και την αδειάζουμε στο ταψί. Την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Γυρίζουμε προς τα μέσα, και επάνω στην κρέμα, τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί μας, και τα βουτυρώνουμε.
  7. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και αυτά ένα-ένα καλά, και το τελευταίο φύλλο καλά.
  8. Με το πινέλο μαζί με βούτυρο, σπρώχνουμε τις άκρες να μπουν τα φύλλα ανάμεσα στα κάτω φύλλα και στα τοιχώματα του ταψιού.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε τα φύλλα σε μερίδες, και ραντίζουμε την επιφάνεια των φύλλων με ελάχιστο νερό.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C. αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω ή μεσαία θέση. για 15 λεπτά, και μετά χαμηλώνουμε στους 170° C. για 50 λεπτά περίπου. Θέλουμε να ψηθούν αργά τα φύλα για να είναι τραγανά, και να πάρουν ένα έντονο χρυσαφί χρώμα.
  11. Σερβίρουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tips:
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγα καρύδια χοντροκομμένα, σταφίδες ξανθές, ή και τα δύο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF