Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Βασιλόπιτα με καραμελωμένα φουντούκια, σύκα, και μπαχαρικά

Η Βασιλόπιτα του 2017!!
Ακόμα μια μοναδική και υπέροχη βασιλόπιτα για τον καινούριο μας χρόνο. Με ξερά σύκα, καραμελωμένα φουντούκια, και μπαχαρικά. Θα εκπλαγείτε!!
Υλικά: (για 16 κομμάτια)
320 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
300 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ξερά σύκα
200 γρμ. καραμελωμένα φουντούκια*
7 αυγά
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
140 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
50 γρμ. μαύρο ρούμι, (εναλλακτικά 5***** κονιάκ)
15 κόκκους κόλιανδρο, (σποράκια)
1/4 κουτ. γλ. μαχλέπι, όχι παραπάνω..
2 πρέζες φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο

*Για τα καραμελωμένα φουντούκια:
120 γρμ. φουντούκια ψημένα
80 γρμ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
  1. Αφαιρούμε το σκληρό ποδαράκι από τα σύκα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, και τα βάζουμε σε ένα μπολ. 
  2. Τα περιχύνουμε με το ρούμι και το χυμό πορτοκαλιού, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 2-3 ώρες, ή για 1 βράδυ. 
  3. Κατόπιν, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα μαζί.
  4. Βάζουμε ένα αντικολητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, και ρίχνουμε λίγη-λίγη τα 80 γρμ. ζάχαρη να λιώνει. Προσοχή μην την κάψουμε, διότι θα πικρίσει. 
  5. Μόλις λιώσει όλη, ρίχνουμε τα 120 γρμ. φουντούκια, αφού πρώτα τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε γρήγορα με μια σπάτουλα σιλικόνης, να καλυφθούν καλά με την καραμέλα.
  6. Αδειάζουμε αμέσως το μείγμα επάνω σε λαμαρίνα, ή μαρμάρινο πάγκο, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα απλώνουμε λίγο, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Κατόπιν, τα σπάμε σε κομμάτια, και τα ψιλοτρίβουμε στο μούλτι. (Όχι υπερβολικά να γίνουν σκόνη)
  7. Στον μύλο του καφέ, αν έχουμε, ή στο γουδί, βάζουμε τους κόκκους κόλιανδρο, με 2 κουταλιές από την ζάχαρη άχνη της συνταγής, και τα κάνουμε σκόνη.
  8. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και τα μπαχαρικά.
  9. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια σχετικά λευκή κρέμα. 
  10. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια, και το πολτοποιημένο σύκο, συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  11. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, κάθε αυγό να το απορροφά, και χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά. 
  12. Σταματάμε το χτύπημα, κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ, και ρίχνουμε το μείγμα αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας πλέον με μια σπάτουλα μαρίζ. 
  13. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα αντικολητικό ταψί στρογγυλό, διαμέτρου 28 εκ. ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. 
  14. Ψήνουμε για 45 - 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι βουτώντας το στο κέντρο, και να βγαίνει εντελώς στεγνό.
  15. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και την αφαιρούμε από το ταψί. Την γυρνάμε ανάποδα, για να καρφώσουμε σε κάποιο σημείο το φλουρί.
  16. Την ξαναγυρνάμε κανονικά, και τέλος, στολίζουμε την βασιλόπιτα όπως μας αρέσει. Με άχνη ζάχαρη, με γλάσο σοκολάτας, με γλάσο ζάχαρης, ζαχαρόπαστα, αμυγδαλόπαστα, κ.λ.π.
Καλή Χρονιά!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF