Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Κανταΐφι του Πanou

Τραγανό μυρωδάτο και σωστά σιροπιασμένο.
Υλικά για 20-22 περίπου κανταίφια:

450 γρμ. κανταΐφι, μια συσκευασία
200 γρμ. βούτυρο γάλακτος, παγωμένο
100 γρμ. φρέσκο βούτυρο, (αυτό το λιωμένο σε βαζάκι)

Για την γέμιση:
150 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα, (διαλέξτε καλό μυρωδάτο και γευστικό καρύδι)
50 γρμ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο, ή αμύγδαλα
1 κουτ. σ. τριμμένη φρυγανιά
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. σ. ζάχαρη
1 βανίλια, κάψουλα

Για το σιρόπι:
1.250 γρμ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1/2 λεμόνι κομμένο στα δυο
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 1/2 κουτ. σ. μέλι
2 βανίλιες, κάψουλες

Για το γαρνίρισμα:
80 γρμ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:

Σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Κατεβάζουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κανταΐφι:
  1. Κόβουμε από το παγωμένο βούτυρο γάλακτος 20 περίπου κυβάκια μεγέθους σαν αμύγδαλο. 
  2. Χοντροκόβουμε τα καρύδια και τα φιστίκια, και τα ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  3. Ξένουμε όσο καλύτερα μπορούμε το κανταΐφι, και το κρατάμε σκεπασμένο με μια πετσέτα. Παίρνουμε μία ποσότητα και το απλώνουμε σε σχήμα λωρίδας στον πάγκο μας. Βάζουμε πάνω και στην άκρη μία κουταλιά τις σούπας από τη γέμιση, και ένα κυβάκι βούτυρο. 
  4. Τυλίγουμε σχετικά σφιχτά σε ρολάκι προσεχτικά, και μαζεύοντας δεξιά και αριστερά το κανταΐφι. Δεν το σφίγγουμε υπερβολικά.. σχετικά ελαφρώς χαλαρά. Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε ένα βουτυρωμένο ταψί το ένα κοντά στο άλλο. 
  5. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο που μας περίσσεψε μαζί και το φρέσκο βούτυρο, και με ένα μεγάλο πινέλο βρέχουμε καλά - καλά το κανταίφι, έως ότου τελειώσει όλο το βούτυρο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150º-160º C μέχρι να πάρουν χρώμα. Περίπου 1 ώρα έως 1:10
  7. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το περιχύνουμε αμέσως προσεκτικά και σιγά - σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να σιροπιαστούν καλά όλα τα κομμάτια, και πασπαλίζουμε σε κάθε κομμάτι λίγο ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης. 
  8. Το αφήνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον να απορροφήσει το σιρόπι. Μην σας φανεί πολύ το σιρόπι είναι όσο χρειάζεται, θα απορροφηθεί το 80%.
Tips:
Το καλό βούτυρο δίνει και το καλό άρωμα στο κανταΐφι, μπακλαβά, κ.λ.π. Το πολύ βούτυρο κάνει το κανταΐφι, και γενικά τα σιροπιαστά, μπακλαβά κ.λ.π. τραγανά και αφράτα. Μην λυπηθείτε το βούτυρο, και μην φοβηθείτε ότι είναι πολύ. Στο ψήσιμο θα χαθεί...
Επίσης, το φύλο, κανταΐφι-μπακλαβά, θέλει ψήσιμο σε μέτριες-χαμηλές θερμοκρασίες, 150 - 170 βαθμούς το πολύ. Έτσι γίνετε τραγανό και αφράτο, και ψήνετε καλά εσωτερικά, και δεν λασπώνει.
Γίνετε και με σκέτο αμύγδαλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google+ Followers