Ποιος αντιστέκεται στο υπέροχο άρωμα της φράουλας... Υπέροχο αρωματικό γλυκό κουταλιού φράουλα. Μαριναρισμένες με ούζο, τσίπουρο, και βανίλια Μαδαγασκάρης.
Υλικά:1 κιλό φράουλες
700 γραμμάρια ζάχαρη
50 ml. ούζο, ή τσίπουρο, ή κονιάκ, ή ρούμι, (προτείνω μισό ούζο, μισό τσίπουρο)
1 λοβό βανίλια Μαδαγασκάρης
2 κουτ. σ. χυμό λεμόνι
μια τσιμπιά κιτρικό οξύ (ξινό)
- Διαλέγουμε φράουλες μέτριες και γινωμένες, αλλά να μην είναι μαλακές. Τις πλένουμε καλά, και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τα φυλλαράκια.
- Τις βάζουμε ολόκληρες σε στρώσεις με τη ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα. Ενδιάμεσα βάζουμε και τα σποράκια της βανίλιας μαζί και το φασολάκι. Τέλος περιχύνουμε από πάνω το αλκοόλ.
- Αφήνουμε να μαριναριστούν για μια νύχτα, ή 8-10 ώρες για να βγάλουν τα υγρά τους.
- Κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Ξαφρίζουμε όσο μπορούμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά ξαφρίζοντας πάλι όσο καλύτερα μπορούμε, και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 3-4 ώρες.
- Με την τρυπητή κουτάλα βγάζουμε προσεχτικά τις φράουλες σε ένα μεγάλο μπολ, και βράζουμε το σιρόπι μόνο του μέχρι να δέσει. Ξαφρίζουμε μαζεύοντας πολύ καλά τον αφρό.
- Μόλις δέσει, αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας, προσθέτουμε το λεμόνι ανακατεμένο με το ξινό, ανακατεύουμε, και ρίχνουμε ξανά μέσα τις φράουλες.
- Ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε να πάρει μια βράση, και κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Κουνάμε πέρα-δώθε λίγο την κατσαρόλα για να φουσκώσουν οι φράουλες, και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε πολύ καλά τα βάζα.
- Διατηρούμε το γλυκό σε σκιερό και δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε το βάζο, το φυλάμε οπωσδήποτε στο ψυγείο.
Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι, ή βάζο, και το χρησιμοποιούμε για να γαρνίρουμε παγωτά, γλυκά, και για πάρα πολλές άλλες χρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου