Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Γλυκό κουταλιού φράουλα

Ποιος αντιστέκεται στο υπέροχο άρωμα της φράουλας... Υπέροχο αρωματικό γλυκό κουταλιού φράουλα. Μαριναρισμένες με ούζο, τσίπουρο, και βανίλια Μαδαγασκάρης.

Υλικά:
1 κιλό φράουλες
700 γραμμάρια ζάχαρη
50 ml. ούζο, ή τσίπουρο, ή κονιάκ, ή ρούμι, (προτείνω μισό ούζο, μισό τσίπουρο)
1 λοβό βανίλια Μαδαγασκάρης
2 κουτ. σ. χυμό λεμόνι
μια τσιμπιά κιτρικό οξύ (ξινό)
Εκτέλεση:
  1. Διαλέγουμε φράουλες μέτριες και γινωμένες, αλλά να μην είναι μαλακές. Τις πλένουμε καλά, και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τα φυλλαράκια.
  2. Τις βάζουμε ολόκληρες σε στρώσεις με τη ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα. Ενδιάμεσα βάζουμε και τα σποράκια της βανίλιας μαζί και το φασολάκι. Τέλος περιχύνουμε από πάνω το αλκοόλ.
  3. Αφήνουμε να μαριναριστούν για μια νύχτα, ή 8-10 ώρες για να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Ξαφρίζουμε όσο μπορούμε.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά ξαφρίζοντας πάλι όσο καλύτερα μπορούμε, και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 3-4 ώρες. 
  6. Με την τρυπητή κουτάλα βγάζουμε προσεχτικά τις φράουλες σε ένα μεγάλο μπολ, και βράζουμε το σιρόπι μόνο του μέχρι να δέσει. Ξαφρίζουμε μαζεύοντας πολύ καλά τον αφρό.
  7. Μόλις δέσει, αφαιρούμε τον λοβό βανίλιας, προσθέτουμε το λεμόνι ανακατεμένο με το ξινό, ανακατεύουμε, και ρίχνουμε ξανά μέσα τις φράουλες.
  8. Ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε να πάρει μια βράση, και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  9. Κουνάμε πέρα-δώθε λίγο την κατσαρόλα για να φουσκώσουν οι φράουλες, και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε πολύ καλά τα βάζα. 
  10. Διατηρούμε το γλυκό σε σκιερό και δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε το βάζο, το φυλάμε οπωσδήποτε στο ψυγείο.
Το υπόλοιπο σιρόπι που θα μείνει, το ξαναβράζουμε μαζί με ότι σιρόπι είχε σουρώσει από τις φράουλες, προσθέτοντας μια κουταλιά σούπας γλυκόζη, έως ότου δέσει ακόμα πιο πολύ, και να γίνει σαν μέλι.
Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι, ή βάζο, και το χρησιμοποιούμε για να γαρνίρουμε παγωτά, γλυκά, και για πάρα πολλές άλλες χρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF