Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Μαρμελάδα καρότο με κόλιανδρο

Ακόμα μια συνταγή μαρμελάδας με καρότα και κόλιανδρο. Μοναδικό άρωμα...
 Υλικά:
500 γρμ. καρότα
1 ποτήρι νερό
400 γρμ. ζάχαρη
1/3 κουτ. γλ. κόκκους κόλιανδρο
1 κουτ. γλ. πηκτίνη μαρμελάδας
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 βανίλια, κάψουλα, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στο μπλέντερ τους κόκκους κόλιανδρο, και προσθέτουμε 100 γρμ. από την ζάχαρη. Τα τρίβουμε πολύ καλά. Αν έχουμε μύλο του καφέ, είναι το ιδανικότερο εργαλείο για αυτή τη δουλειά. Κατόπιν το αδειάζουμε ξανά στην υπόλοιπη ζάχαρη.
2. Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη.
3. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το νερό, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να αρχίσουν να βράζουν. Όταν αρχίσει το βράσιμο χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, και τα βράζουμε για 15 λεπτά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
4. Αφού έχουν βράσει τα καρότα, και έχει μείνει ελάχιστο νερό, (προσοχή δεν θέλουμε πολλά υγρά), προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας πάντα. Αν χρειαστεί, τα ξαφρίζουμε.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε καλά τα καρότα.
Τοποθετούμε ξανά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, και προσθέτουμε την πικτίνη. Ανακατεύουμε καλά, και βράζουμε έως ότου δέσει η μαρμελάδα μας, περίπου 15-20 λεπτά, εσείς το κανονίζετε αυτό.
Για να δοκιμάσουμε, ένας απλός και σίγουρος τρόπος είναι να βάλουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη την ώρα που θα αρχίσουμε το βράσιμο, για να έχει παγώσει καλά.
Το βγάζουμε από την κατάψυξη, ρίχνουμε 1 κουταλάκι μαρμελάδα μέσα, αφήνουμε 15 -20 δευτερόλεπτα, και το αναποδογυρίζουμε.
Άμα η μαρμελάδα σταθεί, και δεν τρέχει, τότε είναι έτοιμη.
6. Αφού είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας, ρίχνουμε την βανίλια, (αν θέλουμε να δώσουμε ένα τόνο άρωμα βανίλιας), και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, και γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα βάζα.
7. Τα κλείνουμε σφιχτά, και τα τοποθετούμε ανάποδα να κρυώσει η μαρμελάδα.
Διατηρείτε σφραγισμένη για ένα χρόνο σε δροσερό και σκιερό μέρος. Αφού ανοίξουμε το βάζο, την συντηρούμε στο ψυγείο.

Tips:
Αν θέλουμε στο τέλος με το λεμόνι, μπορούμε να προσθέσουμε μισή τσιμπιά κιτρικό οξύ, (ξινό) αυτό λειτουργεί καλύτερα σαν συντηρητικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF