Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Μαρμελάδα με 4 φρούτα, τζίντζερ και μπαχαρικά

Υπέροχη μαρμελάδα με διάφορα φρούτα. Μια απίστευτη γεύση και άρωμα από την ποικιλία των φρούτων, και των μπαχαρικών!!
Υλικά:
1 μεγάλο κόκκινο σκληρό μήλο
1/2 μάνγκο
1 μεγάλο καρότο
2 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 κουτ. γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
ζάχαρη, 75% από το βάρος των φρούτων. Δηλαδή, 750 γρμ. σε 1 κιλό φρούτα
1/3 κουτ. γλ. κόκκους κόλιανδρο
6 λοβούς κάρδαμο

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε πάντα καλής ποιότητας και υγιείς φρούτα. Καλά γινωμένα, και αρωματικά.
1. Βάζουμε στο μπλέντερ τους κόκκους κόλιανδρο, και τα σποράκια που έχουν μέσα οι λοβοί κάρδαμου. (Προσοχή, όχι τούς λοβούς, μόνο τα μικρά μαύρα σποράκια που έχουν μέσα). Προσθέτουμε και 100 γρμ. από την ζάχαρη, και τα τρίβουμε πολύ καλά. Αν έχουμε μύλο του καφέ, είναι το ιδανικότερο για αυτή τη δουλειά. Κατόπιν το αδειάζουμε ξανά στην υπόλοιπη ζάχαρη.
2. Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, και με το ιδικό εργαλείο, ή με έναν μίνι τρίφτη τυριού, με τα χοντρά δόντια, αφαιρούμε επιφανειακά την φλούδα τους. Θέλουμε να έχουμε λεπτές μακριές λωριδούλες, γιαυτό τραβάμε το εργαλείο, ή τον τρίφτη, αρκετά, και όχι με μικρές κοντές κινήσεις. Δεν πιέζουμε πολύ, για να μην πάρουμε πολύ από το λευκό.
3. Τις ρίχνουμε κατευθείαν σε κατσαρολάκι που έχουμε βάλει 2 κούπες νερό να μην μας μαραθούν, και τις βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τις σουρώνουμε, και τις αφήνουμε στην άκρη.
4. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια από την φλούδα, ώστε να αφαιρεθεί όλο το λευκό, και να φανεί η σάρκα.
Κατόπιν τα ανοίγουμε, αφαιρούμε το λευκό πυρήνα και τυχόν κουκούτσια, και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
5. Καθαρίζουμε το μάνγκο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
6. Καθαρίζουμε το μήλο από φλούδα και πυρήνα, και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
7. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το καρότο.
8. Βάζουμε όλα τα φρούτα μαζί σε μία κατσαρόλα, προσθέτοντας τη ζάχαρη, και το τζίντζερ.
9. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ώσπου να αρχίσει να βράζει. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε για 15-20 λεπτά, ξαφρίζοντας πολύ καλά για όσο χρειάζεται.
Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας τακτικά την κατσαρόλα, για 10 λεπτά περίπου ακόμα. Συνολικά δηλαδή 30 λεπτά περίπου.
10. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ καλά τα φρούτα. Προσθέτουμε και τις λεπτές φλούδες πορτοκαλιού που βάλαμε στην άκρη, και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη πάντα κουτάλα, έως ότου δέσει η μαρμελάδα μας.
Περίπου 10-15 λεπτά ακόμα. Θέλει προσοχή εδώ, να μην την αφήσουμε ούτε λεπτό από τα μάτια μας, και να ανακατεύουμε συνεχώς, διότι θα μας καεί χωρίς να το καταλάβουμε.

Σημείωση: Από την στιγμή που θα αρχίσει να σχηματίζεται αφρός, ξαφρίζουμε συνεχώς την μαρμελάδα.
11. Κατεβάζουμε την από τη φωτιά, και κάνουμε το τεστ του δεσίματος. Έχουμε βάλει από πριν ένα πιατάκι στην κατάψυξη να παγώνει, και ρίχνουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα μέσα στο παγωμένο πιατάκι.
Αφήνουμε 15-20 δευτερόλεπτα να κρυώσει, και αναποδογυρίζουμε το πιατάκι. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, τότε είναι έτοιμη.
Μετά από μισό λεπτό, βλέπουμε την υφή, και την πηκτικότητά της, ανακατεύοντας την λίγο με το κουταλάκι. Αν δεν έχει το επιθυμητό δέσιμο, την ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή μην την παραδέσετε, διότι κρυώνοντας θα σφίξει αρκετά και ίσως να ζαχαρώσει.
12. Αφού είναι έτοιμη στο δέσιμο η μαρμελάδα μας, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά.
13. Γεμίζουμε αμέσως τα καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι επάνω. Κλείνουμε καλά, και τα τοποθετούμε ανάποδα να κρυώσουν.
Διατηρείται σφραγισμένη και ένα χρόνο σε δροσερό μέρος. Αφότου ανοιχτεί το βάζο, είναι καλύτερα να την διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Αποστείρωση βάζων:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110 βαθμούς. Τοποθετούμε τη σχάρα στη κάτω θέση, και στρώνουμε μια πετσέτα επάνω. Βάζουμε τα βάζα όρθια και ανοιχτά, και τα καπάκια, και τα αφήνουμε για 8-10 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο, και τα βγάζουμε όταν είμαστε έτοιμοι να τα γεμίσουμε.

Tips:
Χρησιμοποιήστε κόκκους κόλιανδρου, και όχι έτοιμο τριμμένο. Επίσης και λοβούς κάρδαμο. Τα τριμμένα περιέχουν και μέρος από το φυτό, και δεν το θέλουμε. Θέλουμε μόνο τους κόκκους που έχουν και το περισσότερο άρωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF