Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Cheesekace με brownie και καραμέλα

Cheesekace με βάση από brownie, και με υπέροχη κρέμα καραμέλας. Επικάλυψη με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, γαρνιρισμένο με σάλτσα σοκολάτας αρωματισμένη με ουίσκι και βανίλια. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά για στρογγυλό τσέρκι 24 εκ.:

Για το brownie: 
120 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 52-55% κακάο τεμαχισμένη
90 γρμ. ζάχαρη άχνη
60 γρμ. μαργαρίνη βιτάμ
50 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρμ. κακάο σκόνη
2 μέτρια αυγά
1/2 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/4 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
40 γρμ. καρυδόψιχα μέτρια χοντροκομμένη

Για την σάλτσα καραμέλας:
170 γρμ. ζάχαρη
25 ml νερό
140 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανίλια κάψουλα
1 πρέζα αλάτι

Για την σάλτσα σοκολάτας:
100 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα
25 γρμ. γλυκόζη
60 γρμ. γάλα 2%
1/2 κουτ. της σούπας βούτυρο μαργαρίνη
1 κουτ. γλ. ουίσκι
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας

Για την κρέμα: 
350 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
60 γρμ. σάλτσα καραμέλας
40 γρμ. γάλα καυτό
8 γρμ. φύλλα ζελατίνης (5 φύλλα)
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο

Για γαρνίρισμα:
σάλτσα σοκολάτας
σάλτσα καραμέλας
καρύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
Εκτέλεση:

Brownie: 
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο, ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε να κρυώσει.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, το τζίντζερ, και τη βανίλια, να αφρατέψουν καλά.
3. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι, και το προσθέτουμε στο κάδο.
5. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα.
6. Βουτυροκακαόνουμε καλά την φόρμα, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς, για 18-20 λεπτά. Το δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα, να βγει ελαφρώς υγρή.
8. Το αφαιρούμε από το φούρνο, και με ένα μαχαιράκι, ξεκολλάμε τις άκρες γύρω-γύρω από το τσέρκι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σάλτσα καραμέλας:
1. Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία, και βράζουμε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα. (Μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει).
3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει) ρίχνουμε και την βανίλια.
4. Ανακατεύουμε καλά, και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύοντας πολύ καλά.
6. Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολάκι, και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σάλτσα σοκολάτας:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το γάλα, και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γλυκόζη, το ουίσκι, και την βανίλια.
2. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά να λιώσει. Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολάκι, και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα:
1. Βάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια σε παχύρρευστη μορφή.
3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, και το μοσχοκάρυδο, και το χτυπάμε να μαλακώσει.
4. Λιώνουμε τη ζελατίνα στο καυτό γάλα, ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και την ενσωματώνουμε με την καραμέλα.
5. Την προσθέτουμε σιγά-σιγά στο τυρί κρέμα ανακατεύοντας, και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα για δυο λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
6. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενσωματωθούν.
7. Ρίχνουμε σε πολύ λεπτή ροή ελάχιστη σάλτσα καραμέλας επάνω στη βάση brawnie, και αδειάζουμε επάνω την κρέμα.
8. Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο να παγώσει, για τουλάχιστον 5-6 ώρες.
9. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών, πασπαλίζουμε τα καρύδια επάνω στην κρέμα, και περιχύνουμε βροχηδόν από πάνω σάλτσα καραμέλας. Τέλος γαρνίρουμε και με λίγη σάλτσα σοκολάτας.
11. Κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε αν θέλουμε με έξτρα σάλτσα καραμέλας, ή σοκολάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF