Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Μιλφέιγ

Υπέροχο μιλφέιγ με το δικό μου πάντα γούστο. Δοκιμάστε το!!
Υλικά:

Για το μπισκότο σφολιάτας:
2 φύλλα σφολιάτας, (μια συσκευασία)
λίγη ζάχαρη κρυσταλλική

Για την κρέμα:
780 γρμ. φρέσκο γάλα πλήρες
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
4 κρόκους αυγών περίπου 80 γρμ.
150 γρμ. κορν φλάουρ
200 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, (το λιωμένο)
15 γρμ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
2 φρέσκες βανίλιες φασολάκι, ή 2 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
450 γρμ. κρέµα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρευστη μορφή

Επικάλυψη:

Για την σατιγί:
1 lt. κρέμα γάλακτος 35%
150 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια, ή 1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας

Για το γαρνίρισμα:
τριμμένη ψημένη σφολιάτα
λίγο φιλέ αμυγδάλου
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Σφολιάτα: 
  1. Έχουμε βγάλει από το ψυγείο νωρίτερα τη σφολιάτα, να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190 C. βαθμούς.
  3. Ανοίγουμε τη σφολιάτα, και κόβουμε και τα δύο φύλλα ακριβώς στη μέση. Δηλαδή να έχουμε τέσσερα ίσα κομμάτια.
  4. Στρώνουμε σε λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε επάνω δυο κομμάτια σφολιάτας, και τρυπάμε την επιφάνεια κοντά-κοντά µε ένα καλαμάκι από σουβλάκι, με την πίσω μεριά όχι με τη μύτη, για να μην μας φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο. 
  5. Πασπαλίζουμε τη σφολιάτα με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική.
  6. Ψήνουµε για 25 - 30 λεπτά περίπου, µέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα.
  7. Αν χρειαστεί στο μισό του ψησίματος, ξανατρυπάμε στις μεριές που τυχόν έχει φουσκώσει πολύ.
  8.  Μόλις βγάλουμε τη σφολιάτα από το φούρνο, πασπαλίζουμε ελάχιστη ακόμα ζάχαρη, και την τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
  9. Συνεχίζουμε την διαδικασία με τα άλλα δυο φύλλα.
Κρέμα:
  1. Σχίζουμε το φασολάκι βανίλιας στη μέση, και ρίχνουμε τα σποράκια στο γάλα με την κρέμα γάλακτος, ή το σιρόπι βανίλιας αν βάλουμε.
  2. Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Χτυπάμε λίγο τους κρόκους με το σύρμα.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη, και το κορν φλάουρ. 
  4. Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα, μια μεγάλη κουτάλα, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί. Ρίχνουμε άλλη μια κουτάλα γάλα, ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα, (πρέπει το γάλα να έχει θερμοκρασία 50-60 βαθμούς, όχι καυτό), ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα συνεχώς, και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει.
  6. Αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας, και την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο λεκανάκι, και την καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να πατάει στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να παγώσει καλά στο ψυγείο.
  7. Χτυπάμε τα 450 γρμ. κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρευστη μορφή, ελαφριά σαντιγί.
  8. Αφού κρυώσει η κρέμα μας, την δουλεύουμε καλά με το σύρμα να αφρατέψει, χωρίς να έχει κομπαράκια, και προσθέτουμε τη σαντιγί. 
  9. Ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά με μία σπάτουλα μαρίζ να ενωθούν καλά, να αφρατέψει, και να έχουμε μια αφράτη και γυαλιστερή κρέμα.
  10. Γεμίζουμε με την κρέμα μια μεγάλη σακούλα του κορνέ.

Σαντιγί:
  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος αρκετά παγωμένη, με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια, να γίνει σφιχτή σαντιγί.
  2. Την τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκλήρωση:
  1. Σε ένα δίσκο τοποθετούμε το ένα κομμάτι σφολιάτας, και απλώνουμε επάνω με τη σακούλα του κορνέ τραβώντας ευθεία χοντρά κορδόνια, τη μισή κρέμα.
  2. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το πατάμε ελαφρώς, και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Τέλος τοποθετούμε το τρίτο φύλλο, το πατάμε και αυτό ελαφρώς, και απλώνουμε με μια παλέτα τη σαντιγί, καλύπτοντας έτσι όλο το γλυκό μας, και γύρω-γύρω στα πλαϊνά.
  4. Χοντροτρίβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας που έμεινε, και το ανακατεύουμε με 4-5 κουταλιές φιλέ αμυγδάλου. 
  5. Παίρνουμε με τη χούφτα μας, και το κολλάμε γύρω-γύρω στο γλυκό. Κατόπιν καλύπτουμε καλά και επάνω στην επιφάνεια.
  6. Τέλος, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
  7. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε. Τρώγεται κατά προτίμηση φρέσκο ημέρας.
Tips:
  • Το μιλφέιγ είναι ένα γλυκό το οποίο κατά προτίμηση τρώγεται φρέσκο ημέρας, το πολύ την δεύτερη ημέρα, διότι από την δεύτερη μέρα και μετά, το φύλλο σφολιάτας μαλακώνει από την υγρασία, και χάνει την τραγανότητα του, και δεν έχουμε αυτή την υπέροχη τραγανή υφή του μιλφέιγ, στο στόμα μας.
  • Επίσης, έχω παρατηρήσει, ότι την δεύτερη-τρίτη μέρα, χάνει και την απόλυτη γευστικότητα του, και το άρωμα του βουτύρου που σου δίνει όταν είναι φρέσκο.
  • Προαιρετικά αν μας αρέσει πασπαλίζουμε και λίγη κανέλα. Εγώ δεν το προτείνω διότι μειώνει την γεύση και το άρωμα του βουτύρου, που αυτό κάνει το μιλφέιγ μοναδικό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF