Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τούρτα με φράουλες

Μια υπέροχη τούρτα με φρέσκες φράουλες, από την εκπομπή του Στέλιου Παρλιάρου, "Γλυκές αλχημείες" Την συνταγή την εκτέλεσε η κόρη μου Έλενα.
Υλικά για το μπισκότο βάσης:
- 60 γρ. αλεύρι
- 170 γρ. φουντούκι τριμμένο σε σκόνη
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 9 ασπράδια αυγού (270 γρ.)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Υλικά για τη γέμιση:
- 700 γρ. γάλα φρέσκο
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
- 1 κλωναράκι βανίλιας
- 160 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 2 αυγά
- 6 κρόκοι αυγού
- 2 φύλλο ζελατίνας (10 γρ.)
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
- 1 κιλό φράουλες τεμαχισμένες σε μικρά κομμάτια
- αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο στους 160οC
Εκτέλεση:

Για το μπισκότο βάσης
Αλέθουμε το φουντούκι με το αλεύρι για να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε και την άχνη. Χωρίζουμε τα αυγά. Χτυπάμε το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη το μίξερ σε μαρέγκα. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με το τριμμένο φουντούκι. Απλώνουμε το μείγμα σε 3 δίσκους διαμέτρου 22 εκ., που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC – 170οC για 20 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την κρέμα
Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Αδειάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τους σπόρους από ένα κλωναράκι βανίλιας σε μια κατσαρόλα και τα βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε τη ζελατίνη. Αδειάζουμε άλλο σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια. Όταν η κρέμα κρυώσει αρκετά, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και ανακατεύουμε με την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. βάζουμε τον ένα δίσκο μπισκότου, το 1/2 της κρέμας και από πάνω σκορπίζουμε τις μισές από τις κομμένες φράουλες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τέλος καλύπτουμε με τον τρίτο δίσκο. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά.. Καλύπτουμε την τούρτα με αμύγδαλο φιλέ. Γαρνίρουμε με φράουλες βουτηγμένες σε στρωμένη σοκολάτα.


1 σχόλιο:

Print this page

Print Friendly and PDF