Αφράτο μυρωδάτο γλυκό σταφιδόψωμο, με φιλέ αμυγδάλου και σουσάμι. Νηστίσιμο.
Υλικά:500 γρμ. αλεύρι σκληρό
260 γρμ. νερό
80 γρμ. μέλι
40 γρμ. ζάχαρη
80 γρμ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά 8 γρμ.
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200 γρμ. σταφίδα μαύρη και ξανθιά
Επικάλυψη:
2 κουτ. σ. μέλι
λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με 100 γρμ. από το νερό, (χλιαρό 40 βαθμούς), μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη, από την συνταγή, και 2-3 κουταλιές αλεύρι, από την συνταγή. Αφήνουμε 10-15 λεπτά να δουλέψει η μαγιά.
- Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το υπόλοιπο νερό, (χλιαρό 40 βαθμούς) το μέλι, το ελαιόλαδο χλιαρό, (40 βαθμούς), τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά. Αλεύρι, αλάτι, γαρύφαλλο.
- Βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο, και ρίχνουμε στον κάδο και την μαγιά. Ανακατεύουμε μια δυο στροφές, και προσθέτουμε τα στερεά. Ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι η ζύμη να μισοξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
- Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Θα έχουμε μια ζύμη αρκετά μαλακιά, έτσι θέλουμε να είναι. Μην βάλετε περισσότερο αλεύρι.
- Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας, και βάζουμε τη ζύμη σε ένα 24άρι αντικολλητικό ταψάκι ελαφρώς λαδωμένο, ή σε δυο μακρόστενες φόρμες για κέικ μιας χρήσεως, και την στρώνουμε με την παλάμη μας.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με πετσέτες. Αν την βάλουμε σε φόρμες, η ζύμη θα πρέπει να φτάνει σε ύψος μέχρι την μέση της φόρμας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, (ανάλογα αν το κάνουμε σε ένα ταψί, ή σε δυο), μέχρι να πάρει ένα απαλό σκούρο χρώμα
- Αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε 8-10 λεπτά να ανασάνει. Κατόπιν το αφαιρούμε από το ταψάκι, και το βάζουμε πάνω σε μια σχάρα.
- Ζεσταίνουμε λίγο το μέλι, και αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια όσο είναι ακόμα ζεστό το ψωμί μας.
- Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Μπορούμε αν δεν θέλουμε μέλι και φιλέ αμυγδάλου, να βρέξουμε με ένα πινελάκι με λίγο νερό την ζύμη, να πασπαλίσουμε από πάνω με αρκετό σουσάμι, και μετά να την ψήσουμε.
- Ακόμα να αλείψουμε την επιφάνεια της ζύμης με ελάχιστο ελαιόλαδο, και να πασπαλίσουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, και μετά να την ψήσουμε. Θα κάνει μια τραγανή κρούστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου