Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τυλιχτά γλυκά (κορμός πραλίνας με φρουί γλασέ)

Φτιάξτε τα δικά σας τυλιχτά γλυκάκια. Ένα υπέροχο γλυκάκι για κέρασμα, για οποιαδήποτε εποχή. Εύκολο, απλό, με αγνά υλικά όπως πάντα. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
70 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρμ. κακάο άγλυκο

1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά μέτρια
170 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Για την γέμιση:
200 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, σε παχύρρευστη μορφή
100 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
250 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
100 γρμ. πραλίνα φουντουκιού, ή αν έχετε 40 γρμ. πάστα γεύση πραλίνας
λίγα φρουί γλασέ, συκαλάκι, βερίκοκο, ή κουμ κουάτ.

Επικάλυψη γλάσο:
180 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
120 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε ένα ταψί 35Χ25 εκ. το βουτυρώνουμε, και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι.
Χτυπάμε τα αυγά στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά, και ρίχνουμε
σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.
Με μια πλαστικιά σπάτουλα διπλώνουμε το μείγμα του αλευριού, στο μείγμα αυγών, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, και ψήνουμε για 12 λεπτά.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε μια βρεγμένη πετσέτα πάνω στο παντεσπάνι, και το αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε το χαρτί, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, και το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με την πετσέτα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί, και αφήνουμε να κρυώσουν, χλιαρές. Ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, τις σοκολάτες με την πραλίνα φουντουκιού, και ρίχνουμε το μείγμα στην παχύρρευστη κρέμα, διπλώνοντας απαλά με την σπάτουλα.

Ολοκλήρωση:
Ξετυλίγουμε προσεχτικά το παντεσπάνι πάνω στο πάγκο μας. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πραλίνα σε πάχος ενός εκατοστού σε όλο το παντεσπάνι, αφήνοντας 2 εκ. ακάλυπτα στο τέλος που θα τελειώσει το δίπλωμα του ρολό.
Βάζουμε κατά μήκος κολλητά το ένα με το άλλο, τα φρουί γλασέ, και τυλίγουμε προσεχτικά το παντεσπάνι σε ρολό. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη σφιχτά, και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει καλά, ή στην κατάψυξη για 2 ώρες.

Φτιάχνουμε το γλάσο:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, και την φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, αφήνουμε ένα λεπτό, και ανακατεύουμε απαλά να λιώσει η σοκολάτα.
Ξετυλίγουμε από την μεμβράνη το ρολό, το βάζουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο ανάποδα, δηλαδή με την πλευρά που πατάει, προς τα πάνω, και γλασάρουμε με το ζεστό γλάσο την βάση του. Αφήνουμε δύο-τρία λεπτά να σφίξει το γλάσο. Γυρίζουμε κανονικά το ρολό επάνω σε σχάρα, και γλασάρουμε σιγά-σιγά να μην τρέξει πολύ γλάσο, όλο το ρολό. Αφήνουμε να στραγγίξει, και να στεγνώσει το γλάσο, και τοποθετούμε το ρολό στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κόβουμε το ρολό σε φέτες 1 1/2 έως 2 εκ. πάχος, και τυλίγουμε τα κομμάτια σε σελοφάν. Διατηρούνται στο ψυγείο.

Tips:
Μπορείτε να φτιάξετε την δικιά σας πραλίνα φουντουκιού, για ακόμα πιο αγνό και υγιεινό γλυκό. Δείτε την συνταγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF