Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Κράμπλ αμυγδάλου (crumble)

Κράμπλ αμυγδάλου. Για κρούστα τάρτας, για γαρνίρισμα γλυκών και παγωτών, και για πολλές-πολλές άλλες χρήσεις.
Υλικά:
100 γρμ. αλεύρι
100 γρμ. ζάχαρη καστανή
100 γρμ. αμύγδαλο σκόνη
100 γρμ. βούτυρο όχι αρκετά παγωμένο
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε καλά αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλο, αλάτι, και προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια. 
  2. Με το χέρι τα ανακατεύουμε καλά να γίνει μία σφιχτή ζύμη. 
  3. Τυλίγουμε με μεμβράνη σε μπαστούνι, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να παγώσει καλά, και να σκληρύνει. 
  4. Τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτη, όση ποσότητα θέλουμε, και την απλώνουμε σε λαδόκολλα, ή σιλικόνη. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσει, περίπου 15-20 λεπτά. Μπορούμε να το φτιάξουμε και στην κουζινομηχανή, ή στο μίξερ με το φτερό.
Tips:
  • Αν προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι, θα γίνει σαν τριμμένη ψίχα, (χοντρά ψίχουλα) οπότε μπορούμε και έτσι όπως είναι να το απλώσουμε σε λαδόκολλα και να το ψήσουμε.
  • Αν θέλουμε βάζουμε τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, αντί για αμύγδαλο, ή και τα δύο.
  • Αν το θέλουμε σοκολατένιο βάζουμε 20-25 γρμ. κακάο και αφαιρούμε την ίδια ποσότητα από το αλεύρι.
  • Αν το θέλουμε σε μπισκότα για γαρνίρισμα, κ.λ.π., την ανοίγουμε σε φύλλο, και με ένα κούπ πατ, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια και τα ψήνουμε.
  • Το χρησιμοποιούμε σαν βάση για τσιζ κέικ, για κράμπλ σε ποτήρι, ή τσιζ κέικ σε ποτήρι, για παγωτό, ή για γαρνίρισμα γλυκών, τούρτες, παγωτά, κ.λ.π.
  • Μπορούμε να το αρωματίσουμε με κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, σπόρους κάρδαμο τριμμένο, σπόρους κόλιανδρο τριμμένο κ.λ.π..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF