Τούρτα μπανόφι (Dulce de leche). Για τους λάτρεις του μπανόφι, και όχι μόνο, δοκιμάστε τώρα μία μοναδική τούρτα με υπέροχη γεύση μπανάνας και καραμέλας. Η φώτο είναι ενδεικτική.
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
130 γρμ. ζάχαρη
7 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
70 γρμ. βούτυρο βιτάμ soft, σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
1 κουτ. σ. σκόνη κακάο, άγλυκο
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Για την μους μπανάνα:
200 γρμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
170 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
80 γρμ. ψίχα από αρκετά γινωμένες μπανάνες
30 γρμ. κρέμα γάλακτος
άρωμα μπανάνας
5 γρμ. φύλλο ζελατίνη
Για την μους Dulce de leche:
250 γρμ. καραμελωμένο γάλα ζαχαρούχο, (Dulce de leche)
350 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
6 γρμ. φύλλο ζελατίνη, ή 3 1/2 φύλλα από την συσκευασία 10 γρμ. των 6 φύλλων
30 γρμ. κρέμα γάλακτος
Για την γέμιση:
2-3 μεγάλες μπανάνες, καλά γινωμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες
1/2 κουτί καραμελωμένο γάλα ζαχαρούχο (Dulce de leche)
200 γρμ. σαντιγύ
1/2 κουτί καραμελωμένο γάλα ζαχαρούχο (Dulce de leche)
50 γρμ. γάλα
3 γρμ. φύλλο ζελατίνα
λίγο φιλέ αμυγδάλου
λίγο ξίσμα σοκολάτας
Για το σιρόπι:
220 γρμ νερό
170 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σ. κακάο, ή σοκολατούχο ρόφημα
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας (προαιρετικά)
Η φωτογραφία αυτή είναι από την φίλη μου Popi στο facebook που έφτιαξε την συνταγή μου.
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, και το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μία μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
4. Αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι 26 εκ. με λίγο βιτάμ, στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
1. Ψήνουμε τις μπανάνες ακαθάριστες, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
2. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει.
3. Χτυπάμε τα 200 γρμ. κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
4. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, και προσθέτουμε το άρωμα μπανάνας.
5. Ζεσταίνουμε τα 30 γρμ. κρέμα γάλακτος, και λιώνουμε καλά την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά. Την ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά.
6. Προσθέτουμε 2-3 κουτ. από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε καλά.
7. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Τις ρίχνουμε στη σοκολάτα διαδοχικά, ανακατεύοντας με μία πλαστικιά σπάτουλα.
8. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα να ομογενοποιηθούν. Την τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
Μους dulce de leche:
1. Αφού έχει κρυώσει το καραμελωμένο γάλα μας, (χλιαρό) το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Αν το έχουμε φτιάξει από προηγούμενη μέρα, το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας σιγά-σιγά να ζεστάνει.
2. Ζεσταίνουμε τα 30 γρμ. κρέμα γάλακτος, και λιώνουμε καλά την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά. Την ρίχνουμε στο καραμελωμένο γάλα, και ανακατεύουμε καλά.
3. Προσθέτουμε το 1/3 από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε με το σύρμα, να ομεγενοποιηθούν.
4. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και προσθέτουμε την υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και απαλά το μείγμα με μία σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, έως ότου ομογενοποιηθούν, και την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
Σιρόπι:
1. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, και το κακάο.
3. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Επικάλυψη:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα
2. Ζεσταίνουμε τα 50 γρμ. γάλα, και λιώνουμε καλά την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά.
3. Δουλεύουμε καλά με το σύρμα το μισό κουτί καραμελωμένο γάλα, και προσθέτουμε το γάλα με την ζελατίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συναρμολόγηση:
1. Σε μία φόρμα με τσέρκι 26 εκ. βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι, και με ένα πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι. (να απορροφά το σιρόπι, και όχι να στέκεται πλημμυρισμένο)
2. Απλώνουμε επάνω το μισό, από το μισό κουτί καραμελωμένο γάλα, και στρώνουμε από πάνω με μια στρώση από τις φέτες μπανάνας.
3. Αδειάζουμε την μους dulce de leche, και την ισιώνουμε με μία σπάτουλα. (εάν η μους δεν έχει σφίξει στο διάστημα αυτό που την είχαμε στο ψυγείο, και δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε επάνω το παντεσπάνι, βάζουμε τη φόρμα για λίγο στην κατάψυξη ώστε να σφίξει γρήγορα η μους).
4. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
5. Απλώνουμε το υπόλοιπο, από το μισό κουτί καραμελωμένο γάλα, και στρώνουμε από πάνω με μια στρώση από τις φέτες μπανάνας.
6. Αδειάζουμε την μους μπανάνας. Την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια, και τοποθετούμε το γλυκό στη κατάψυξη για 2-3 ώρες, ώστε να παγώσει η κρέμα.
1. Αδειάζουμε το ζελέ καραμέλας, το ισιώνουμε με σπάτουλα, και τοποθετούμε την τούρτα στην κατάψυξη για μισή με μία ώρα να σφίξει το ζελέ.
2. Με την βοήθεια ενός φλόγιστρου, ή και με το πιστολάκι των μαλλιών, ζεσταίνουμε το τσέρκι της φόρμας, και το αφαιρούμε προσεχτικά. Βάζουμε την τούρτα σε ένα δίσκο για τούρτες, ή σε πιατέλα σερβιρίσματος.
3. Παίρνουμε λίγη σαντιγύ και με τη σπάτουλα καλύπτουμε με ένα λεπτό στρώμα το πλαϊνό της τούρτας.
4. Παίρνουμε με την χούφτα μας αρκετό φιλέ αμυγδάλου, και προσπαθούμε να καλύψουμε καλά το πλαϊνό της τούρτας με αυτό.
5. Με σακούλα του κορνέ φτιάχνουμε μέτριες ροζέτες με την σαντιγύ κυκλικά στην άκρη της τούρτας.
6. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα σοκολάτας επάνω στις ροζέτες, και τοποθετούμε μερικές φέτες μπανάνας στο κέντρο της τούρτας.
7. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες να επανέλθει σε θερμοκρασία ψύξης. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε (προαιρετικά) με λίγο σιρόπι σοκολάτας επάνω στις μπανάνες.
Tips:
1. Μπορούμε να διακοσμίσουμε την τούρτα αντί για ξύσμα σοκολάτας, και με ψιλοκομμένο καραμελωμένο αμύγδαλο, ή ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο.
2. Αν θέλετε το παντεσπάνι χωρίς σοκολάτα, αφαιρέστε το κακάο, και προσθέστε 1 κοφτή κουταλιά σούπας αλεύρι.
3. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο παντεσπάνι από τα σούπερ μάρκετ, ώστε να γλυτώσετε λίγο κόπο, αλλά δεν θα είναι σπιτικό με αγνά υλικά.
Πανο να σε ρωτησω στην μους μπανανας ποση αχνη βαζεις?? Δεν το γραφεις η εγω δεν το βλεπω..λεω να την κανω την τουρτα για τα γενεθλια του αντρουλη μου ❤❤
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Silvia, συγνώμη για την καθυστέρηση... ελπίζω να σε πρόλαβα, καλοκαιρινή σεζόν βλέπεις... και δουλεύω. Λοιπόν, ζάχαρη άχνη δεν βάζουμε καθόλου, ήταν τυπογραφικό λάθος, το διόρθωσα. Έχει την σοκολάτα που είναι γλυκιά. Αν όμως επιθυμείς πιο γλυκιά, βάλε μια κοφτή κουταλιά σούπας, όχι παραπάνω.
ΔιαγραφήΥπέροχη.Μπραβο σου!!🤭
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου
ΑπάντησηΔιαγραφή