Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Κοπεγχάγη, σιροπιαστό

 

Κοπεγχάγη, το υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που ξετρελαίνει κόσμο. Φτιαγμένο παραδοσιακά με βάση μπισκότου τάρτας, και όχι με φύλλο κρούστας. Ένα από τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά, με την δικιά μου πάντα πινελιά.
 Υλικά για ταψί 30X40 εκ.

Για την βάση:
400 γρμ. αλεύρι
260 γρμ. βούτυρο καλό, από το ψυγείο80 γρμ. κορν φλάουρ
3/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
200 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
 
Για τη γέμιση:
8 αυγά, χωριστά κρόκοι-ασπράδια
190 γρμ. ζάχαρη
60 ml χυμό πορτοκάλι
150 γρμ. αμύγδαλα μέτρια τριμμένα
200 γρμ. καρύδια μέτρια τριμμένα
70 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρμ. τριμμένη φρυγανιά
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
3/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
 
Για την επικάλυψη:
8 φύλλα κρούστας
80 γρμ. περίπου λιωμένο βούτυρο
 
Για το σιρόπι:
900 γρμ. ζάχαρη
850 γρμ. νερό
1/2 κούπα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 γαρυφαλλάκια
1 κουτ. γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30Χ40 εκ. περίπου.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά της βάσης, προσθέτοντας το βούτυρο κομμένο κομματάκια.
  3. Τρίβουμε την ζύμη με τις παλάμες μας να γίνει σαν ψίχουλα, και την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Την πατάμε ελαφρά με την παλάμη, και την ψήνουμε για 13' λεπτά.
  4. Την βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. Μπορούμε να την φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα. Δεν την σκεπάζουμε.
  5. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 165° βαθμούς.
  6. Χτυπάμε τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
  7. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν καλά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός την μαρέγκα, και ανακατεύουμε.

  8. Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις την μαρέγκα, και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά με την μαρίζ. Κάθε φορά να ενσωματώνεται.
  9. Αδειάζουμε την γέμιση στο ταψί με την βάση, και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Καλύπτουμε πάνω από τη γέμιση ένα ένα τα φύλα, βουτυρώνοντας καλά κάθε φύλλο, μέχρι να τελειώσουν και τα 8 φύλλα.
  11. Βουτυρώνουμε και το τελευταίο φύλλο καλά, και κόβουμε όσα περισσεύουν εκτός του ταψιού.
  12. Με το πινέλο μαζί με βούτυρο, τα γυρνάμε προς τα μέσα, και με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τα φύλλα μέχρι κάτω και την βάση.
  13. Ψήνουμε το γλυκό στους 165° βαθμούς για 55' λεπτά περίπου, να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Δεν το βιάζουμε καθόλου. Στα τελευταία 3' λεπτά, ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180° βαθμούς.
  14. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός το μέλι, για 8' λεπτά από το σημείο βρασμού.
  15. Κατεβάζουμε, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του μέχρι να ψηθεί το γλυκό. Χλιαρό.
  16. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι, ρίχνοντας ποσότητα με μεγάλη κουτάλα παντού.
  17. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε καθόλου. Αν έχουμε βάζουμε μόνο μια σίτα από πάνω για προστασία, ή ένα τούλι υπερυψωμένο.

    Tips:
  • Καρφώστε 4 καλαμάκια από σουβλάκι στις 4 γωνίες του ταψιού, και ένα στη μέση, και επάνω αφήστε να κάτσει ένα κομμάτι τούλι.
  • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες, και θα έχετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα που θα τους ξετρελάνει όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου