Η καλύτερη και πιο αρωματική πορτοκαλόπιοτα-πατσαβουρόπιτα που φάγατε ποτέ!! Με βούτυρο για καλύτερο άρωμα και γεύση. Με ολόκληρο πορτοκάλι, και σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι. Απίστευτα υπέροχη.
Υλικά για ταψί 25x35 εκ.10 φύλλα κρούστας
4 αυγά180 γρμ. ζάχαρη
220 γρμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο ελαφρώς χλιαρό, (χρησιμοποιώ lurpak)
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό 5%
100 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
ξύσμα από 3 πορτοκάλια, ακέρωτα
1 στικ βανίλια
20 γρμ. μπέικιν πάουντερ, (4 κουτ. γλ. / 1 φακελάκι)
500 γρμ. ζάχαρη
400 ml νερό
- Βράζουμε όλα τα υλικά για 8 λεπτά.
- Το αφήνουμε στην άκρη. Θέλουμε ζεστό. Όχι καυτό.
- Ανοίγουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να πάρουν αέρα και να ξεραθούν λίγο.
- Βάζουμε το πορτοκάλι σε αρκετό νερό να βράσει, τόσο, ώστε να μαλακώσει καλά, αλλά όχι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία, και το κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το άσπρο στο κέντρο.
- Με το ραβδομπλέντερ, ή το μούλτι, το πολτοποιούμε καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός, ή με το σύρμα, τα αυγά με την ζάχαρη καλά.
- Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι, και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια, και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μίγμα ανακατεύοντας κάθε φορά με ένα πιρούνι.
- Ανακατεύουμε καλά να μην μας κομπιάσουν τα φύλλα, αν συμβεί, τα διαλύουμε με το πιρούνι. Αφήνουμε 5-6 λεπτά το μείγμα να μαλακώσουν τα φύλλα.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί μας, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 C. βαθμούς για 40'-45' λεπτά περίπου, να πάρει ένα καλό χρυσαφί χρώμα.
- Αφαιρούμε από το φούρνο, χαράζουμε λίγο σε μερίδες, ή το τρυπάμε εδώ και εκεί, και ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά να πάει παντού.
- Αφήνουμε να το απορροφήσει εντελώς, και να κρυώσει το γλυκό μας.
- Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε με μια λεπτή φέτα πορτοκάλι, και ξύσμα πορτοκαλιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου