Ταχινόπιτα για την Σαρακοστή και όχι μόνο. Είναι εύκολη και πολύ νόστιμη, για οποιαδήποτε ώρα, και για τον καφέ σας.
Υλικά:500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
200 γρμ. ταχίνι καλό (προσοχή στο εμπόριο υπάρχει ταχίνι που πικρίζει)
180 γρμ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρμ. ζάχαρη καστανή
240 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλ. σόδα
80 γρμ. αποξηραμένα βερίκοκα, πολτοποιημένα στο μούλτι
ξίσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
120 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ταχίνι, το νερό, την ζάχαρη, και την μαργαρίνη, και χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό ανακατεμένο με την σόδα, ανακατεύουμε λίγο, και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα βερίκοκα και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε 2-3 στροφές, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, βάζουμε το φτερό (Κ) στο μίξερ, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί το αλεύρι.
- Τέλος, προσθέτουμε και την καρυδόψιχα, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ 25-28 εκ. ή σε ένα ανάλογο ταψάκι που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και έχουμε λαδώσει και αλευρώσει το πλαϊνό.
- Ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε με καλαμάκι ώστε να έχει ψηθεί καλά.
- Για καλύτερα αποτελέσματα, στα 35 λεπτά περίπου, αφού έχει πάρει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να μην σκουρίνει πολύ η επιφάνεια.
- Πρέπει να ψηθεί καλά, διότι λόγο το ότι έχει το ταχίνι, και δεν δεν έχει αυγά και γάλα, αν δεν στεγνώσει καλά, θα είναι κολλώδες. Προσοχή, δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 35 λεπτά διότι θα "κάτσει".
- Αφού κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα, και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα καρύδια, λίγη σταφίδα μαύρη, ή ξανθιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου