Dulce de leche, ή απλά, καραμελωμένο γάλα ζαχαρούχο. Το χρησιμοποιούμε για μπανόφι, αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις στη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούμε να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα.
1ος τρόπος:
Υλικά:
1 κουτί σφραγισμένο ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το κουτί σφραγισμένο όπως είναι σε μία κατσαρόλα μεγάλη, (μπορούμε να βάλουμε 2-3 μαζί, δεν χαλάνε για αρκετούς μήνες), και τα σκεπάζουμε καλά με νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ίσα να κοχλάζουν, για 2,5 έως 3 ώρες περίπου. Προσθέτουμε νερό όποτε χρειαστεί, δεν το αφήνουμε να κατέβει η στάθμη κάτω από το κουτί. Προσοχή!! δεν το ανοίγουμε ποτέ καυτό, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Υπάρχει και ο τρόπος στη χύτρα, αρκετά γρήγορος, αλλά εγώ προσωπικά δεν το έχω κάνει, και δεν ξέρω
- Σε ένα μικρό πυρέξ, ή άλλο σκεύος για φούρνο, μεταλλικό, πυρίμαχο, κ.λ.π, αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα.
- Το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί μισογεμάτο με βραστό νερό, έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο μέσο περίπου του πυρέξ, και σκεπάζουμε το πυρέξ πολύ καλά με αλουμινόχαρτο.
- Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C. βαθμούς, και το ψήνουμε για 1,5 - 2 ώρες περίπου, ή μέχρι να έχουμε μία καραμέλα σκούρου χρώματος, αρκετά σφιχτή. Τσεκάρουμε κατά διαστήματα το νερό, και συμπληρώνουμε όταν χρειαστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου