Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Κουλουράκια βουτήματα με διάφορες γεύσεις

Υπέροχα αφράτα και τραγανά βουτήματα με διάφορες γεύσεις. Για τον καφέ σας, για το πρωινό σας, το γραφείο, κ.λ.π. Εδώ έχω μια συνταγή με πολλές διαφορετικές επιλογές σε γεύση. Δοκιμάστε τα.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
330 γρμ. βούτυρο γάλακτος lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/4 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
50 ml. κονιάκ
120 γρμ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, και ψιλοκομμένα στο μούλτι, (ή κάποιο άλλο ξηρό καρπό από τα παρακάτω)
Έξτρα υλικά για διαφορετική γεύση
(Θα χρησιμοποιήσετε ένα μόνο υλικό, ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα είδος από τους ξηρούς καρπούς, μαζί με την σταφίδα).
1) 120 γρμ. μαύρη σταφίδα, με τα αμύγδαλα, ή άλλο ξηρό καρπό
2) 170 γρμ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα, με τα αμύγδαλα
3) 120 γρμ. κάσιους ψημένα, όχι ωμά, ψιλοκομμένα στο μούλτι. (εδώ δεν θα βάλετε αλάτι στη συνταγή)
4) 120 γρμ. φιστίκι φλοιού ανάλατο ή αλατισμένο, ψιλοκομμένο στο μούλτι. (στο αλατισμένο δεν θα βάλετε αλάτι στη συνταγή)
5) 50 γρμ. κακάο άγλυκο, (εδώ θα αφαιρέσετε 50 γρμ. αλεύρι).
6) μίγμα με 1 κουτ. σ. κανέλα τριμμένη, και 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο, (εδώ θα αφαιρέσετε μια κουτ. σ. αλεύρι)
Εκτέλεση:
  1. Έχουμε βγάλει τουλάχιστον 1 με 2 ώρες πριν τα βούτυρα από το ψυγείο να μαλακώσουν.
  2. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα αμύγδαλα, (αν χρησιμοποιήσετε τα αμύγδαλα), και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 7-10 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και τα ψιλοκόβουμε μέτρια στο μούλτι.
  3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα βούτυρα με την ζάχαρη άχνη, και χτυπάμε με το σύρμα για 10 λεπτά να αφρατέψει. Θα έχει την μορφή σαντιγής.
  4. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, και προσθέτουμε το κονιάκ, το πέικιν πάουντερ, την βανίλια, το αλάτι, (αν χρειαστεί), και το αλεύρι, Ανακατεύουμε με το χέρι να απορροφήσει καλά το αλεύρι, και το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
  5. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, ή ότι άλλο επιλέξουμε να βάλουμε από τα παραπάνω υλικά γεύσης, και ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι μας. Θα έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη, αλλά να πλάθεται, και να μην μας τρίβει.
  6. Ζυγίζουμε 25 γρμ. ζύμης, και πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστουνάκια, μαζεύοντας λίγο τις άκρες. Να σχηματίσουμε δηλαδή πιο λεπτή άκρη στο μπαστουνάκι, και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με ένα μικρό κενό μεταξύ τους. Κατόπιν τα πατάμε με τα δάχτυλα για να κάνουν επίπεδη επιφάνεια,
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 25 - 28 λεπτά περίπου, να αρχίσουν να παίρνουν ένα απαλό σκούρο ξανθό χρώμα.
  8. Τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά, και κατόπιν τα φυλάμε σε αεροστεγές τάπερ, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό. Αν... μείνουν.
Tips:
Τους ξηρούς καρπούς τους ψιλοκόβουμε μέτρια, όχι να γίνουν σκόνη.
Μπορείτε να συνδυάσετε ένα είδος ξηρού καρπού με σταφίδα, ή με την τριμμένη σοκολάτα. Φτιάξτε την δικιά σας γεύση.
Με γεύση κακάο κατά προτίμηση να είναι σκέτα χωρίς την προσθήκη ξηρού καρπού.
Μπορείτε να συνδυάσετε τα αμύγδαλα με το μίγμα κανέλα-γαρύφαλλο.
Επίσης μπορείτε να τους δώσετε το σχήμα που εσείς επιθυμείτε. Καλό είναι να τα ζυγίζουμε, διότι έτσι θα έχουμε ομοιόμορφο μέγεθος, αλλά θα ψηθούν και ομοιόμορφα όλα.
Συμβουλή. Γίνονται υπέροχα σε συνδυασμό αμύγδαλα και σοκολάτα κουβερτούρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF