Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Παξιμάδια κρασάτα Ζακυνθινά, από τον Πάνο

Απολαύστε αυτά τα υπέροχα τραγανά και μοσχομυρωδάτα παξιμάδια. Ζακυνθινά κρασάτα παξιμάδια με αρωματικά μπαχαρικά. Μια μοναδική συνταγή από εμένα.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρμ. καλό ελαιόλαδο
260 γρμ. λευκό, ξηρό κρασί, 12% vol.
240 γρμ. ζάχαρη
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σ. γλυκάνισο
1 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1/5 κουτ. γλ. κύμινο τριμμένο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλ. κοφτό κόκκους κόλιανδρο, κοπανισμένους καλά στο γουδί, ή σε μήλο του καφέ με λίγη ζάχαρη
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, και ζυμώνουμε λίγο με τον γάντζο. Κατόπιν προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου απορροφηθεί όλο, και να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα. Θα έχουμε μία απαλή και σχετικά μαλακιά ζύμη. (Αν χρειαστεί περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε ελάχιστο ακόμα κρασί. 1-2 κουταλιές).
  3. Χωρίζουμε την ζύμη  στα τέσσερα, και την πλάθουμε σε μακρόστενα στρογγυλά μπαστούνια σε μήκος όσο το ταψί του φούρνου μας στο στενό μέρος.
  4. Τα κυλάμε πάνω στο σουσάμι, και τα βάζουμε στη λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου μας, στρωμένο με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους να μην κολλήσουν στο φούσκωμα.
  5. Με μια πλαστικιά σπάτουλα ζύμης, τα χωρίζουμε σε λεπτές φέτες 1, 5 εκ. πάχος περίπου.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα.
  7. Κατόπιν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε 5 λεπτά, και τα χωρίζουμε εντελώς. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία  στους 140 C. βαθμούς, και τα ξαναψήνουμε για 20-30 λεπτά ακόμα να γίνουν τραγανά, ή αναλόγως το πόσο τραγανά τα θέλουμε
Tips:
Κόλιανδρο χρησιμοποιούμε μόνο κόκκους, και όχι έτοιμο τριμμένο, διότι το έτοιμο περιέχει και φύλλα από το φυτό. Εμείς θέλουμε μόνο τους κόκκους που έχουν και το ιδιαίτερο άρωμα.
Η δοσομέτρησης γίνεται με ολόκληρους τους κόκκους, και κατόπιν του τρίβουμε.
Τους τρίβουμε καλά στο γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη, ή σε μύλο του καφέ με λίγη ζάχαρη. Διαφορετικά, στο μπλέντερ μαζί με ζάχαρη από την δοσολογία της συνταγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF