Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μαρμελάδα μανταρίνι

Τέλεια πετυχημένη μαρμελάδα μανταρίνι. Απολαύστε το υπέροχο άρωμα που δίνει το μανταρίνι, και επιπλέον αρωματισμένη με φρεσκοτριμμένους κόκκους κόλιανδρο. Μοναδική γεύση και άρωμα!!

Υλικά:
1 κιλό καθαρισμένα μανταρίνια, σάρκα (λεπτόφλουδα, ή χοντρόφλουδα κατόπιν προτίμησής μας)
τις φλούδες λεπτοκομμένες, ή ξύσμα από τις φλούδες*
700 γρμ. ζάχαρη
2/3 κουτ. γλ. σποράκια, (κόκκους) κόλιανδρο
2 κουτ. γλ. φρέσκο χυμό λεμονιού, ή μια καλή πρέζα ξινό
400 ml. νερό περίπου
Εκτέλεση:
1. Διαλέγουμε ώριμα φρέσκα γλυκά και μυρωδάτα μανταρίνια. Λεπτόφλουδα ή χοντρόφλουδα, αυτό εξαρτάται το πως θέλουμε τις φλούδες.
Θα δείτε παρακάτω, και τα πλένουμε πολύ καλά.
2. Αν έχετε ιδικό εργαλείο που ξύνουμε τις φλούδες, τότε χρειαζόμαστε χοντρόφλουδα μανταρίνια. Ξύνουμε με το εργαλείο την φλούδα από όλα τα μανταρίνια, και την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό.
3. Αν θέλουμε τις φλούδες λεπτοκομμένες, τότε διαλέγουμε λεπτόφλουδα μανταρίνια. Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια, και κρατάμε τις μισές φλούδες. Με ένα ψαλιδάκι τις κόβουμε σε πολύ-πολύ λεπτά κομματάκια 2-3 εκ. μήκος περίπου, και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Μπορούμε αν θέλουμε, να κρατήσουμε περισσότερες, ή όλες τις φλούδες. Αλλά οι μισές είναι αρκετά καλές.
4. Βράζουμε τις φλούδες σε αρκετό νερό για 2-3 λεπτά, και τις σουρώνουμε. Βάζουμε καθαρό νερό, και ξαναβράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα, ώστε να ξεπικρίσουν καλά, αλλά και να μαλακώσουν, ιδικά αν η φλούδες είναι κομμένες, και όχι ξυσμένες. Κατόπιν, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
5. Κόβουμε οριζόντια τα μανταρίνια, (για να φαίνονται καλύτερα τα κουκούτσια), και αφαιρούμε τα κουκούτσια αν έχουν. (Δεν τα πετάμε τα κουκούτσια.) Αφαιρούμε τυχόν άσπρες ίνες, όσο καλύτερα μπορούμε, και τα βάζουμε σε μέτρια-μεγάλη κατσαρόλα. Η μαρμελάδες θέλουν ευρύχορες σχετικά κατσαρόλες, και όχι μικρές.
6. Βάζουμε τα κουκούτσια σε ένα μικρό κομμάτι τούλι, ή ύφασμα, και φτιάχνουμε ένα μικρό πουγκί. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με τα μανταρίνια. (Τα κουκούτσια περιέχουν πηκτίνη, και μας βοηθάει να δέση η μαρμελάδα μας καλύτερα).
Προσθέτουμε και τα 400 ml. νερό, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά περίπου, ώστε να μαλακώσουν αρκετά καλά οι λεπτές φλούδες που περιβάλουν τις φετούλες του μανταρινιού. Ανακατεύουμε τακτικά, και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
7. Βάζουμε στο γουδί τους κόκκους κόλιανδρο με 1-2 κουταλιές από την ζάχαρη της συνταγής, και τα κάνουμε σκόνη. Αν έχουμε μύλο του καφέ, τότε τα βάζουμε εκεί, κόκκους και ζάχαρη, και τα αλέθουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στη ζάχαρη της συνταγής.
8. Αφού έχουν βράσει τα μανταρίνια, και έχει εξατμιστεί το νερό, θέλουμε ελάχιστα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφαιρούμε το πουγγί με τα κουκούτσια. Παίρνουμε το ραβδομπλέντερ, και πολτοποιούμε πολύ καλά τα μανταρίνια. Αν το ραβδομπλέντερ έχει μαζέψει τυχόν κομματάκια φλούδας, τα πετάμε, δεν τα ξαναρίχνουμε μέσα. Πάει να πεί ότι δεν έχουν βράσει καλά, οπότε δεν μας κάνουν.
9. Ρίχνουμε στο πολτό τη ζάχαρη, και τις φλούδες που κόψαμε, ή ξύσαμε. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, έως ότου αρχίσει να δένει η μαρμελάδα. Στο διάστημα αυτό, με ένα κουτάλι ξαφρίζουμε πολύ καλά την μαρμελάδα μας. (Όσο καλύτερα την ξαφρίσουμε, τόσο πιο διαυγές βγαίνει η μαρμελάδα).
10. Αφού λοιπόν αρχίσει ελαφρώς να δένει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς χαλαρά όλη την κατσαρόλα. Προσοχή, δεν αφήνουμε ούτε δευτερόλεπτο την κατσαρόλα από τα μάτια μας, και χωρίς ανακάτεμα, διότι θα μας καεί.
Η μαρμελάδα φαίνεται ότι έχει δέση, όταν τραβάμε την κουτάλα στον πάτο της κατσαρόλας, και ανοίγει η μαρμελάδα, φαίνεται δηλαδή ο πάτος της κατσαρόλας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και κάνουμε το τεστ του δεσίματος.
Δηλαδή, έχουμε από την αρχή βάλει ένα πιατάκι στην κατάψυξη. Παίρνουμε το πιατάκι, και βάζουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα.
Αφήνουμε 15-20 δευτερόλεπτα να κρυώσει η μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι, και αναποδογυρίζουμε το πιατάκι. Αν δεν τρέξει η μαρμελάδα, τότε είναι έτοιμη. Αν τρέξει, ξαναβράζουμε για 1 λεπτό ακόμα την μαρμελάδα ανακατεύοντας, ή ανάλογα πόσο θέλει.
Αν σφίξει αρκετά, τότε την παραδέσαμε. Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές νερό, και βράζουμε για μισό λεπτό ανακατεύοντας.
Τέλος, κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι, και ανακατεύουμε καλά. Ή αν έχουμε, ρίχνουμε μια καλή πρέζα ξινό, (κιτρικό οξύ), και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το ξινό, εκτός το ότι δεν αφήνει να ζαχαρώσει η μαρμελάδα όπως και το λεμόνι, παίζει και το ρόλο τού συντηρητικού ώστε να μην χαλάει η μαρμελάδα μας.
11. Αδειάζουμε την μαρμελάδα με την βοήθεια ενός μικρού χωνιού, σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά, και τα αφήνουμε ανάποδα να κρυώσει καλά η μαρμελάδα.
Διατηρείται αρκετούς μήνες, πάνω από χρόνο έτσι. Αφού ανοιχτεί το βάζο, την διατηρούμε πλέον στο ψυγείο.
Αποστείρωση των βάζων.
Πλένουμε καλά τα βαζάκια, (γυάλινα) και τα βάζουμε επάνω στη σχάρα του φούρνου μαζί και τα καπάκια, αφού έχουμε στρώσει μια πετσέτα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς, και αφού προθερμανθεί, τα βάζουμε μέσα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο, και τα αφήνουμε μέσα έως ότου τα χρησιμοποιήσουμε. Τα χρησιμοποιούμε όπως είναι ζεστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF