Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Μπισκότα αμυγδάλου σοκολάτας, χωρίς βούτυρο

Εύκολα και γρήγορα μοσχομυρωδάτα μπισκοτάκια αμυγδάλου με κομμάτια σοκολάτας. Η συνταγή είναι τόσο γρήγορη και εύκολη που μπορείτε να τα φτιάξετε το πρωί για τον καφέ, ή για πρωινό. Για 22 μπισκότα, χρειαζόμαστε μόλις 23 λεπτά. Γίνονται και στο χέρι χωρίς μίξερ.
Υλικά για 45 περίπου μπισκότα:
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρμ. αμυγδαλόσκονη
220 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά
4 κουτ. σ. φυτικό λάδι
5-6 κουτ. σ. νερό
2 κουτ. σ. λικέρ amaretto, (προαιρετικά για καλύτερο άρωμα, θα αφαιρέσετε 2 κουτ. νερό)
1 βανίλια
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
130 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη, ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας
2 πρέζες αλάτι

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. στον αέρα. Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την βανίλια, και πέντε κουταλιές της σούπας νερό, ή τρεις νερό και δυο amaretto αν βάλουμε. Δουλεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά να αφρίσει λίγο. 
  3. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, και προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, και το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα. Ανακατεύουμε να απορροφήσει το αλεύρι, δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, θα πρέπει να έχουμε μια αρκετά μαλακιά και κολλώδες ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μια κουταλιά νερό ακόμα. Προσθέτουμε και την τριμμένη σοκολάτα, και ανακατεύουμε ελαφρώς. (Αν τα κάνουμε χωρίς μίξερ, τα δουλεύουμε στην αρχή με το σύρμα χειρός, και μετά τα ανακατεύουμε με ένα γερό πιρούνι). 
  4. Στρώνουμε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, και με ένα κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σαν καρύδι.
    Αφήνουμε να πέσει με την βοήθεια ενός δεύτερου κουταλιού, επάνω στο χαρτί. Συνεχίζουμε έτσι με όλη τη ζύμη, αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ τους 2-3 εκ. Δεν απλώνουν πολύ.
  5. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά περίπου, ίσα να ροδίσουν. Μπορούμε να ψήσουμε και τα δύο ταψιά ταυτόχρονα, αλλά καλύτερα να ελέγχουμε ένα-ένα.
  6. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε σχάρα. Τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που να κλείνει καλά, και διατηρούνται τραγανά για αρκετό καιρό. (Αν θα μείνουν...)
Tips:
Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια αλεσμένα σκόνη, τα οποία δένουν μαζί με την σοκολάτα, δίνοντας ένα τόνο γεύσης πραλίνας. Επίσης, γίνονται με καρύδια, ή φιστίκια Αιγίνης.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά.
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά.
Συνολικός χρόνος για 2 ταψιά: 35 λεπτά.
Χρόνος για 22 μπισκότα: (μισή δόση, 1 ταψί) 23 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF