Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Παγωτό Gelato

Βασική συνταγή για παγωτό gelato. Αυτή η συνταγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις αγαπημένες σας γεύσεις. Δοκιμάστε να προσθέσετε διάφορες γεύσεις, κακάο, σταγόνες σοκολάτας, ή τα αγαπημένα σας φρούτα. Πειραματιστείτε με γεύσεις που σας αρέσουν!
Υλικά για 1,200 γρμ. παγωτό:
500 γρμ. γάλα πλήρες φρέσκο
300 γρμ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
100 γρμ, κρόκους αυγών, (5 μεγάλους)
120 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 κουτ. σ. αλκοόλ, ρούμι, ουίσκι, κ.λ.π
2 βανίλιες φυσικές, (φασολάκια)
3 γρμ. φύλα ζελατίνη (2 φύλλα περίπου)
160 γρμ. κρέμα γάλακτος 35%, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Εκτέλεση:
  1. Μουσκεύουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό, σχίζουμε στη μέση τα φασολάκια βανίλιας και παίρνουμε τα σποράκια.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα σποράκια βανίλιας, και τα φασολάκια. Τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να κάψει, σε σημείο βρασμού. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν καλά. 
  4. Αφαιρούμε το γάλα από τη φωτιά, και το αδειάζουμε σιγά-σιγά μέσα τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
  5. Τοποθετούμε ξανά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει λίγο, και το μίγμα να κολλάει ελαφρώς στο πίσω μέρος της κουτάλας.
  6. Δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 75-80 βαθμούς η θερμοκρασία διότι θα πήξει το αυγό.
  7. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το κρυώνουμε αμέσως βουτώντας την κατσαρόλα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, προσθέτοντας ταυτόχρονα την γλυκόζη, την ζελατίνη καλά στραγγισμένη, και το αλκοόλ Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθούν.
  8. Σουρώνουμε το μίγμα με μια λεπτή σήτα, και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  9. Προσθέτουμε τα 160 γρμ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. (Αν θέλουμε για πιο καλύτερα, το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο).
  10. Αδειάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή, και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  11. Το αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο, και το βάζουμε στην κατάψυξη. 
  12. Σερβίρουμε με σιρόπι αρεσκείας μας, κερασάκια, σαντιγί, μπισκοτάκια, και ότι άλλο επιθυμούμε. Αυτή είναι μια βασική συνταγή παγωτού βανίλιας.
Tips:
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κακάο σκόνη, και λίγο σοκολατούχο ρόφημα σκόνη, για να το κάνουμε παγωτό σοκολάτα.
  • Να προσθέσουμε ότι γεύση μας αρέσει, σιρόπι καραμέλας, καφέ για παγωτό παρφέ, μαστίχα, πραλίνα φουντουκιού, κ.λ.π. Επίσης, και διάφορα πολτοποιημένα φρούτα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, φρούτα του δάσους, κ.λ.π. Φτιάξτε την δική σας γεύση.
  • Αν το παγωτό είναι πολύ σκληρό στο σερβίρισμα, το αφήνουμε 5-10 λεπτά εκτός κατάψυξης, ή για λίγη ώρα στο ψυγείο, μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό σημείο σερβιρίσματος. 
  • Τα παγωτά γενικά θέλουν μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να κρατηθούν μαλακά. Κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο να το κάνουμε σε κατάψυξη ψυγείου στο σπίτι, ιδιαίτερα αν έχουμε και άλλα πράγματα στον καταψύκτη μας, που πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Περίπου μείον 15-12 C. είναι ιδανικό για το παγωτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF