Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Παγωτό καραμέλα (Νέο!!)

Άλλη μία υπέροχη συνταγή παγωτού με γεύση καραμέλας. Με dulce de leche, καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, όπως αυτό που φτιάχνουμε το μπανόφι, και κομματάκια πραγματικής τραγανής καραμέλας. Απλά θεσπέσιο... Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος Morfat ή Ermol, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρμ. γάλα φρέσκο πλήρες, κρύο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, (καραμελωμένο)
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte D'or
1 1/2 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή 2 βανίλιες
2 - 2 1/2 κουτ. σ περίπου, μέτρια ψιλοκομμένη καραμέλα*
Εκτέλεση:

*Καραμέλα:
100 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
Βάζουμε την ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι. Τοποθετούμε σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει υγρό. (Προσοχή με το που θα λιώσει, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, δεν την αφήσουμε περισσότερο διότι θα καεί και θα πικρίσει). Το αδειάζουμε αμέσως σε επιφάνεια λαμαρίνας, ή μαρμάρου, που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, σε ένα λεπτό στρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και την θρυμματίζουμε σε μικρά-μικρά κομματάκια.
Κρέμα παγωτού:
1. Καραμελώνουμε το γάλα. (βλέπε εδώ δύο τρόπους καραμελώματος)
Σε ένα μικρό πυρέξ, ή άλλο σκεύος για φούρνο, μεταλλικό, πυρίμαχο, κ.λ.π, αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα. Το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί μισογεμάτο με βραστό νερό, έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο μέσο περίπου του πυρέξ. Σκεπάζουμε το πυρέξ πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C. βαθμούς, και το ψήνουμε για 1,5 - 2 ώρες περίπου, ή μέχρι να έχουμε μία καραμέλα σκούρου χρώματος, αρκετά σφιχτή. Τσεκάρουμε κατά διαστήματα το νερό, και συμπληρώνουμε όταν χρειαστεί. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός την φυτική κρέμα γάλακτος, να διογκωθεί. Προσθέτουμε και το καραμελωμένο γάλα, και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν καλά.
3. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, και την βανίλια.
4.
Χτυπάμε στην αρχή σιγά σιγά να μην μας "πεταχτούν" τα υλικά, και αφού αρχίζει να πήζει, στην γρήγορη ταχύτητα για 15-20 λεπτά, να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να γίνει μια παχύρρευστη αφράτη κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το σιρόπι, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα να ενωθούν.

Πάγωμα:
1. Αν χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στο τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια καραμέλας, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
2. Αν το βάλουμε στην κατάψυξη, το χτυπάμε μετά από 2 ώρες περίπου, και ξανά ανά 2 ώρες για 2-3 ακόμα φορές να γίνει αφράτο. Στο τελευταίο χτύπημα, αφού το χτυπήσουμε, προσθέτουμε τα κομματάκια καραμέλας, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Σερβίρεται με σιρόπι καραμέλας, ή σοκολάτας, καραμελωμένα φουντούκια, κομμάτια σπασμένης καραμέλας, αν μας έμεινε,  ή ότι άλλο θέλουμε.

Φτιάχνει: 1300 γρμ. παγωτό περίπου.
Προτεινόμενη θερμοκρασία κατάψυξης παγωτού, -18 έως -20 C. βαθμούς.
Σημείωση:
Αν δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του καταψύκτη μας, και παγώνει το παγωτό πολύ, το αφήνουμε 5-6 λεπτά εκτός ψυγείου να μαλακώσει λίγο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF