Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, και επικάλυψη σοκολάτας

Γίνετε σαν το γεμιστό τσουρέκι, απλά αφαιρούμε κάποια υλικά, και το γλασάρουμε με γλάσο σοκολάτας κουβερτούρα.
Υλικά για δύο τσουρέκια:
200 γρμ. γάλα
70 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
4 αυγά
240 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. μαχλέπι
140 γρμ. βούτυρο αγελάδος
800 γρμ. αλεύρι σκληρό
60 γρμ. μαγιά μπύρας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Υλικά για τη γέμιση πραλίνας φουντουκιού:
120 γρμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
200 γρμ. πραλίνα φουντουκιού
100 γρμ. φουντούκια χοντροκομμένα
4 κουτ. σ. γάλα

Για την επικάλυψη (γλάσο):
250 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55 % κακάο τεμαχισμένη
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
1 κουτ. σ. μέλι
λίγο φιλέ αμυγδάλου, ή λίγη λευκή κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση γλάσου:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, και την ζεσταίνουμε καλά να κάψει. Ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα, προσθέτουμε και το μέλι.

Εκτέλεση ζύμης:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το γάλα. Ρίχνουμε μέσα την πραλίνα φουντουκιού, και τα χοντροκομμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε το γάλα, (χλιαρό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει.
Στο μίξερ με τον αναδευτήρα χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, και το μαχλέπι, Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και τη μαγιά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και αναδεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. Την βάζουμε σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 3 ώρες. Παίρνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 3 κομμάτια, και τα πλάθουμε σε 3 μακρόστενα φύλλα ενός εκ. πάχος περίπου. Απλώνουμε στην άκρη και κατά μήκος το ένα τρίτο της γέμισης πραλίνας φουντουκιού, και τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, (μπαστούνι) Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα μπαστούνια. Ενώνουμε και τα τρία μπαστούνια στην μία άκρη, και πλέκουμε μία πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, η με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και να διπλασιαστεί. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 40' περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει.
 Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το γλάσο μας. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μία σχάρα, και περιχύνουμε με το ζεστό (όχι καυτό) γλάσο. Αφήνουμε να στραγγίξει, και πασπαλίζουμε το φιλέ αμυγδάλου. Το αφήνουμε να σφίξει καλά η κουβερτούρα σε δροσερό μέρος. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το φιλέ αμυγδάλου, αφού έχει σφίξει καλά το γλάσο, παίρνουμε την λιωμένη λευκή κουβερτούρα, και σχηματίζουμε λεπτές γραμμές πάνω στο τσουρέκι μας για φινίρισμα.


1 σχόλιο:

  1. Γάλα με μαγιά δεν φουσκώνει καν. Μεγάλο λάθος που ακολούθησα τη συνταγή αυτή και όχι κάποια εγγυημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF